31 december 2011

Gott slut!Årets mellandagar har både tett sig annorlunda än fjolårets och ändå inte. Kylan och snön lyser fortfarande med sin frånvaro och isen i viken har ännu inte lagt sig. Förra året hade isen byggt på en halvmeter till jul och isfisket var igång. Men skam de fiskeentusiaster som ger sig i första taget.

Så entusiasterna sjösatte "plastbaljan" och nät lades kors och tvärs i viken. När sen mörkret föll tidigt fick två fackelhållare följa med för att förse fiskarna med ljus. Vi följde ljuskällorna från köksfönstret och tog sedan emot de iskalla fiskarna med varm dryck. Fiskelyckan? En liten rackare.Här är ett recept på en god kycklinglevermousse som både är lätt att göra och som passar som tillbehör till vinterns utflykter.

Kycklinglevermousse
500 g kycklinglever
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 + 100g smör
5 torkade aprikoser
1/2 dl sherry
1/2 dl rostade och grovhackade hasselnötter
salt och peppar
smör att steka i

Börja med att rensa bort senor och ev fett från levern. Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i lite smör. Lägg ner leverbitarna och stek i 5-6 min. Häll på sherryn och låt alltsammans småputtra under lock tills levern är genomstekt (ca 6 min till).

Häll alltsammans i matberedaren och kör till en smet. Tillsätt hackade aprikoser och 150 g smör. När moussen är len och fin smakar du av med salt och peppar. Pytsa upp smeten i en skål och jämna till ytan så den blir plan. Ställ i kylen.

Medan moussen svalnar hackas nötterna. Smält också det resterande smöret på låg värme. Om du låter smöret stå en stund sjunker det vita till botten och på så sätt "klarnar" man smöret.
Sprid ut nötterna över moussen och skeda upp smöret försiktigt ovanpå. Låt stelna i kyl.
Moussen är godast om den får stå framme en stund innan den avnjuts.

Och med ett vill jag önska alla ett gott slut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar