18 december 2011

Julgodis
Inför dagens fotosession hade jag bett min kompis Anki om hjälp då det inte finns någon som jag som förknippar med julgodis som henne. I sin välfylld korg hade hon med sig recept, godisverktyg, mandelmassa mm, allt som behövdes för att tillverka vaniljpraliner och Schubertbollar. Anki hade även med sig färdiga tryffelhjärtan med pepparkakssmak och från vårt kylskåp plockade vi bl a fram fudge och "tajkokola".


Pralinsmeten knådades ihop och rullades sedan till långa korvar som skars i lagom stora bitar innan de formades till toppar. Varje bit doppades sedan i smält choklad. Här fick jag ett bra tips som jag kan dela med mig av - om man tillsätter lite kokosfett i chokladen blir den lite mer "rinnig" och ger en finare yta. Många praliner blev det.


Från vänster på översta raden: tryffelhjärtan, schubertbollar, tajkokola, romtryffel och ljus fudge med romrussin.


Receptet på pralinerna och schubertbollarna spar vi till boken men du kommer till receptet på "Tajkokola" genom att klicka på bilden ovan. Vi brukar inte på något vis göra så här mycket godis till jul i vanliga fall utan ibland blir det bara Tajkokola. Den är ett måste. Receptet kommer från Båtbyggar´ns farmor som kallades för Tajko.


Första gången jag smakade Ankis vaniljpraliner levererades de i en liten hemgjord påse. Om jag får till tekniken med att ladda upp ett videoklipp så spelade vi in en liten instruktionsfilm hur man viker påsar.

http://www.youtube.com/watch?v=pdJ9nlC8lxM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar