20 december 2011

Juliga macaronsJag minns första gången jag smakade macarons. Det var i slutet av förra seklet (!) och en kompis bjöd mig på eftermiddagsfika på ett konditori i Paris. På ett fat bredvid kaffekoppen låg det små runda bakverk - macarons. Min kompis hade bestämt att jag skulle smaka en med chokladsmak. Kakan var spröd, lite seg och len på samma gång. Ljuvlig helt enkelt. Förvånande nog tog det ett tag innan de dök upp här i Sverige. Men å andra sidan har de senaste årens macaronstrend nästan dränkt oss istället. Eller makronerna om man föredrar att kalla dom så.

Macarons kan vara pilliga att göra och efter ett misslyckat försök på kaféet strök vi dom snabbt ur sortimentet. Igår bakade jag på dom hemma istället. Lugnt och tålmodigt och med lite knep jag snappat upp. Jag gjorde en julvariant med lingon och pepparkakskrydda. Här är mitt recept.

Juliga macarons
15-20 st

120 g skållad, mald och siktad mandel
80g florsocker
80 g äggvita (ca 3 st)
1 nypa salt
60 gr strösocker
0,5 tsk pepparkakskrydda

2 msk grädde
saften från 1 dl lingon
150 g vit choklad

Börja med att ta upp 1 dl lingon för upptining.

Mal mandeln (eller köp färdigt mandelmjöl - finns numera i de flesta affärer) och sikta den. Mixa den med florsockret och pepparkakskryddan.

Vispa äggvita och salt till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills smeten blivit blank. Vänd försiktigt ner florsockerblandningen och häll upp smeten i en sprits. Spritsa ut smeten i små slantar (bestäm själv storlek) och låt dessa stå och torka till sig i rumstemperatur ca 1 tim (jättebra knep!).

Sätt ugnen på 150 grader och grädda kakorna i 12 min. Låt svalna på plåten.

Gör under tiden fyllningen genom att hacka chokladen fint. Pressa lingonen genom en sil och häll upp saften av dessa i en kastrull. Tillsätt grädden och koka upp. Tag av kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om tills den smält. Låt fyllningen tjockna en stund innan du häller upp den i en sprits.

När kakorna svalnat helt är det dags att spritsa fyllningen på hälften av dessa. Lägg försiktigt på de andra kakorna som ett lock. Klart!

Förvara kakorna i kylskåp tills de ska ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar