22 december 2011

Midvinter


Midvintern är här. I morse var det minusgrader och det hjälps inte - snö och kyla är de överlägset bästa julpynten. Hoppas det håller i sig.

Boken jag skriver kommer att vara indelad i sju kapitel, sju årstider, varav Midvintern är ett. Midvintern ter sig numera olika, men karakteristiskt är, vare sig det är kallt eller inte, de fantastiska morgnar då molnen inte skymmer sikten. Har man tur och får kliva upp lite senare om morgnara möts man av en brinnande strimma vid horisonten. Strimman växer sig större varje minut samtidigt som färgen späds ut och sprider sig. Makalöst.Och så plötsligt som vid ett trollslag dyker de första solstrålarna fram och kastar eldkaskader in i husen. Idag skedde det strax före halv tio. Bortglömda vrån och föremål lyser plötsligt upp och kastar skuggor. Jag tänker att midvintermorgonen är precis som en god vän. En vän som vågar belysa en från olika håll och som får skuggorna att framträda. Skuggor har alltid fängslat mig och i mina anteckningsböcker finns en rad dikter som berör temat.

Till höger har Midvintern dykt upp som en rubrik. Inom kort kommer alla inlägg som berör Midvintern att länkas till den.

Idag firar jag ljusets återkomst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar