12 december 2011

Smultronställen i vinterskrud

Under fliken Smultronställen här på bloggen kommer jag att lägga ut länkar till mina egna favoritställen och igår var Båtbyggar´n och jag på en tur till byn Agnäs i Bjurholms kommun, för att besöka ett, eller rättare sagt två sådana. Målet var konsthantverksparet Ida och Sebastian Reichlin som hade öppet hus.

Ju längre inåt landet vi kom desto mer snö kantade vägarna och desto mer snötyngda blev granarna. Perfekta motiv till kapitlet Midvinter i min bok och vid tre tillfällen var vi tvungna att stanna bara för att gå ut och förundras och för att fotografera förstås. När vi slutligen kom fram till Agnäs hade skymningen målat Reichlins hus till ett julkort.Vi värmde oss med kaffe och mumsade på goda lussebullar i deras rymliga kök innan vi tog oss en titt i keramikverkstaden och i smedjan.

Ida och hennes företag Lergrova, har tidigare haft verkstad och ateljé på Olofsfors bruk och hon är en av mina favoritkeramiker. Jag är speciellt förtjust i hennes lågmälda färgval som gör att formerna och materialet får ta plats. Detta framkommer än tydligare i de nya vedbrända alster som hon visade mig.

Det var på Olofsfors Ida träffade Sebastian som då var en kringvandrande smedslärling från Schweiz. Han har numera sin egen smedja - Agnäs nya smedja - på gården där han har utvecklat sitt eget formspråk genom att plocka in den kontinentala smidestraditionen i den svenska vilket resulterat i ett spännande möte. Vid besöket i smedjan visade han hur han smider sina populära korkskruvar.

För er som letar personliga julklappar finns deras keramik och smide till försäljning på Olofsfors byggnadsvårdsbutik och på Hemslöjden i Umeå. Sebastians smidda skohorn finns hos Designtorgets butiker i Stockholm och i Malmö.

I kassen som följde med hem, fanns en ny tomte till Båtbyggar´n och en grötskål till mig själv. Valet av middagsmat var given.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar