29 januari 2012

Fyra generationer - från Elsa till Elsa
Söndageftermiddagen har jag tillbringat nersjunken i soffan hemma hos Agnetha Bäckman och hennes dotter Elsa. Rättare sagt satt Agnetha och jag i soffan medan Elsa satt vid köksbordet med både nytta och nöje framför sig.

Elsa är döpt efter sin mormors mor Elsa Bäckman, byns lärarinna under åren 1935 (ca) till 1949, (då skolan lades ner). I byn minns man henne som "Fröken Bäckman". Hon med dom fina spetsvantarna och hattarna. Hattarna finns kvar på vinden, berättar Agnetha som idag bor i det huset som hennes mormor köpte och som ligger snett över vägen där skolan en gång låg. Hänger ni med? Jag tar det från början.

Elsa Bäckman, "fröken Bäckman" föddes 1906 i en småbrukarfamilj i Gräsmyr. Efter att ha rymt hemifrån utbildade hon sig till lärare vid seminariet i Umeå. Den utstakade vägen till bondmora lockade inte denna handlingskraftiga kvinna som bl a tog sig in i Kapstaden på 30-talet för att hälsa på en gammal vän från seminarietiden.

Fröken Bäckman var en av många här i Järnäsklubb som tog emot de barn som skickades från Finland i krigsslutet. Kriget härjade i grannlandet och oron för barnen fick föräldrarna att sända iväg barnen till tryggheten i Sverige. (För den som vill fördjupa sig i historien om de finska krigsbarnens öden rekommenderar jag Lillemor Lagnebros avhandling om i ämnet.)

Det var så Sirkka kom att hamna hos fröken Bäckman som 11-åring. Senare adopterades hon av fröken Bäckman. Fotografierna ovan är tagna då Sirkka gick ut sjuksköterskeskolan. Sirkka var då redan mamma till Agnetha som därför kom att tillbringa mycket tid hos mormor Elsa och de andra tanterna i Järnäsklubb medan mamma gick klar utbildningen.

Agnetha minns vistelserna hos mormor som andningshål. Havet, gistvallarna, fiskebåtarna som anlände till sjöbodarna, kvinnorna som styrde skottkärror med fisk. Minnesbilderna är många. Och ljusa.

Efter mamma Sirkkas död flyttade Agnetha till byn tillsammans med familjen. Dottern Elsa som då var sex år fyller 18 i år och går på gymnasiet på Midgårdsskolan i Umeå. Agnetha jobbar som socionom och har pendlat till Umeå i sju år. Sju år. Det säger en del om Järnäsklubbs dragningskraft. Både mor och dotters intressen kretsar kring olika uttryck av kultur; teater, musik, konst. Agnetha har vid olika tillfällen ställt ut sina masker, senast på Galleri C i Södertälje. Elsa är aktiv i bl a i Hamnmagasinets teatergrupp och möter man en "zombie" på stan är det med största säkerhet hon som sminkat personen i fråga.

Skolklass i Järnäsklubb 1936.

Oj. Det här blev ett långt inlägg trots att mycket mer finns att tillägga. Som sagt. Det finns uppslag för en hel bok om människorna i Järnäsklubb.

Tack för kaffet och för de goda kulturkakorn Agnetha och Elsa! Helenabakelser och schackrutor.
1 kommentar:

  1. Jättekul att få se Agneta idag... och hennes fina dotter!
    Märkligt att du skriver om fröken Bäckman nu, det var bara några dagar sedan som jag tänkte på henne när jag hittade doppresenten som jag fick av henne när jag döptes!
    Och de fina fina handskarna och hattarna... jag kan se henne framför mig och faktiskt "höra" henne också!
    Hälsa Agneta ( om hon kommer ihåg mig!?)

    SvaraRadera