26 januari 2012

MärtasVid mina hundpromenader passerar jag ofta det hus som vi Järnäsklubb kallar "Märtas". "Märtas" efter Märta som var änka efter Ragnar Ögren. Själv var hon född Åström. Idag är det Märta och Ragnars dotter Anita som rår om huset. Huset ligger efter huvudvägen som går till Lotsplatsen och många är de spekulanter som efter en tur ut dit ringt och frågat om det möjligen var så att huset var till salu.

"Märtas" är ett systerhus till vårt och är en av få hus med liggande panel i byn. Just nu ligger gården täckt med snö men under snötäcket döljer sig en gårdsplan som fortfarande delvis är ett gammaldags tun som saknar nymodigheter som anlagd gräsmatta och rabatter. Synd och skam är det allt att huset står och förfaller idag.

I veckan har jag scannat in fotografier, bl a de som jag fick låna av Siw Ögren. Bland dessa hittade jag ett kort på Siw och Anita där de sitter på bron till Märtas. Visst att de är söta, kusinerna, där de sitter?En klassiker passer bland alla minnen från förr. Kronans kaka bakas helt utan mjöl och passar därför även de som inte tål gluten. God till kaffet men även som efterrätt. Vi åt vår kaka med tinade hallon och vispad grädde. Kakan får också bli mitt bidrag till "Månadens sötsak" på Söta sakers blogg.

Kronans kaka
175°

1,5 dl sötmandel
2-3 st bittermandlar (eller motsvarande mängd flytande)
2 medelstora kokta potatisar
75 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 ägg

Börja med att smörja en springform. Om du inte tål mjöl så "bröa" med t ex potatismjöl eller flagad mandel.
Riv sedan potatisen fint och mal mandeln och bittermandlarna.
Rör smör och socker vitt och pösigt och rör sedan ner äggen. Tillsätt potatis och mandel och rör om.

Skeda upp smeten i formen och grädda i ca 45 min. Låt kakan svalna i formen innan du lossar den.

Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar