12 januari 2012

Rågsiktskakor - ruisleipää


Stora delar av min barndom tillbringade vår familj somrarna hos farfar på hans torp utanför Björneborg i Finland. Mamma, pappa, Kosti och Sisko. Lillebror Kimmo kom med i bilden långt senare.

Farfar Voitto och hans fru Hilkka, var jordgubbsodlare och mamma och pappa hjälpte till under skördesäsongen. Vi barn fick roa oss själva med den handfull andra barn som fanns i byn. Mina syskon var båda äldre än mig och ibland var jag för liten för deras lekar och fick därför stanna hemma. Mammas tålamod måste ha varit stort med mig där jag travade i hasorna på henne när hon sakta arbetade sig framåt bland jordgubbsplantorna. När jag tröttnade på att vistas bland jordgubbarna och mamma förmodligen tröttnat på mig, gick jag och hälsade på hos faster Kaija.

Faster Kaija och farbror Sulo bodde i grannhuset och mestadels hittade jag igen henne i köket. Hennes kök kändes som ett hav i jämförelse med farfars lilla torparkök. Mitt i rummet tronade den stora murade ugnen som finns i gamla finska. Husets hjärta som både fungerade som ugn och som värmekälla.

Faster Kaija bakade nästan alltid. I alla fall tyckte jag det som liten. Antingen bakade hon vetebröd eller rågsiktskakor, eller både och. Jag tycker om att frammana bilden av mig som liten flicka sittandes i fasters kök på en bänk, medan hon bakade. Småpratet om hur vi hade det hemma i Sverige. På den tiden låg Sverige längre bort än idag.

Besökets höjdpunkt var när hon torkade av sina mjöliga händer på förklädet för då visste jag att det alldeles strax skulle vankas nygräddat bröd med ett glas mjölk eller saft och kanske en skiva vetebröd. Hennes egna barn bodde inte var utflugna så hon kunde ta sig tid att sätta sig ner själv en stund. När det sen var dags att gå hem skickade hon alltid med ett varmt bröd till pappa. Till sin lillebror. Långt senare i livet har jag förstått att det var tur att pappa hade sin syster Kaija.
Tyvärr har jag inte receptet på fasters rågsiktskakor och jag minns inte om hon blandade fänkålsfrön i degen som jag gör, men jag är säker på att hon inte nöjde sig med två matskedar sirap. Och inte med en sådan liten sats. Så här bakar jag mina.

Rågsiktskakor
4 st

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk sirap
1/2 msk fänkålsfrön
1 1/2 tsk salt
13-14 dl rågsikt

Smält smöret och häll sedan i mjölken och värm alltsammans till ca 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över. Tillsätt salt, sirap och fänkålsfröna som du först krossat. Blanda slutligen ner mjölet men spara ett par dl till utbakningen. Knåda degen väl.

Låt jäsa i 30 min innan du stjälper upp alltsammans på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra bitar och knåda varje bit lätt innan du formar dom till bullar som du sedan plattar ut och lägger på två plåtar. Låt jäsa ytterligare i 30 min. Grädda kakorna i 225° i ca 12 min. Låt svalna under en kökshandduk på ett galler. Bröden kan kännas lite torra när man tar ut dom ur ugnen men blir mjuka igen under handduken.

Lycka till!

5 kommentarer:

 1. ÅÅÅÅÅÅÅÅ Jag kan både känna hur de smakar och luktar för mamma bakade ofta rågsiktsbröd å vi kunde fika smörgås med varm choklad när vi kom från skolan./ Monica Egelby

  SvaraRadera
 2. Ja, precis så där såg de ut och det är länge sedan jag bakade. När vi hade tagit ut hålet i mitten (med en uppochnervänd äggkopp) skulle vi alltid rulla de degklickarna till små små bullar och dem fick man passa extra noga så att de inte brändes i ugnen.
  Tack för bilden, den väckte minnen.

  SvaraRadera
 3. Roligt att höra om hur det bakatd rågsiktskakor på olika håll. Eller skrädkakor som de också kallas.
  Och degklickarna de äter jag alltid upp varma med en klick smör.
  Monica - varm choklad och rågsiktskakor är en underbar kombination, bra utflyktsbröd då pålägger håller sig bra på plats.

  SvaraRadera
 4. ikväll bakar vi ( ida rut och bertil) dina rågsiktskakor men vi kavlar ut degen och stansar ut hjärtan istället, bröden ska vi äta imorgon på alla hjärtans dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanon! Hoppas ni hade en skön alla hjärtans. Kram!

   Radera