15 januari 2012

SiwIdag har jag varit och intervjuat Siw Petersson, född Ögren. Siw och Eskil är en av våra närmaste, bofasta grannar här i Järnäsklubb. Siw är sprungen ur och uppfödd i en av byns sista fiskarsläkten - "Ögrenarna". Jag tror knappast det finns några, som jag som inflyttad, hört talas så mycket om, som just dom; Holger, Algur, Sture, Ragnhild, Gunhild m fl.

Siws farfar och farmor Anna och Walfrid Ögren bodde i byns första hus på vänster hand (där Stig och Ulla Strömberg bor idag). De bodde där tillsammans med de gemensamma barnen Ragnar, Sigrid, Edvin, Algur och Holger (Siws pappa) samt Alfons som hade samma mamma som de övriga barnen. Siw är också född på den gården och bodde där till 1958 då hennes föräldrar köpte det hus där de numera bor. Pappa Holger ville helt enkelt närmare vattnet.

Siws mamma, Gunhild, som var utbildad sömmerska kom från Bjenberg och om Holger hade fisket i blodet så hade hon i sin tur fått sitt yrke via modersmjölken. Hennes far var skräddare och ytterligare två av hennes syskon livnärde sig med hjälp av nål och tråd.

Siw har själv en intressant historia. Innan hon slog sig ner i Järnäsklubb igen hade hon hunnit med att både arbeta och bo, både i Stockholm och i Umeå. I Stockholm arbetade hon på Jordbruksdepartementet bl a tillsammans med Valfrid Paulsson som jag ser skymta förbi i hennes fotoalbum. Valfrid Paulsson var Naturvårdsverkets första generaldirektör och har betytt mycket för svensk miljövård och hade bl a"Håll Sverige Rent"-kampanjen som ett av sina skötebarn. I Umeå hamnade hon först på Lantbruksnämnden innan hon avslutade sitt yrkesverksamma liv som sekreterare åt ledningen på länsstyrelsen.
Mamma Gunhild har klippt och sparat tidningsartiklar, dödsannonser mm och Siw har tagit vid där mamma slutade. Bland allt material hittade vi bl a en "Medlems och kassabok för Järnäs Klubbs fiskareförening" och det allra första protokollet från 29 april 1928!

Jag blir så glad av alla de berättelser som jag får ta del av. Jag inser att det finns material för en hel bok om Järnäsklubb. En bok som tar vid och fyller ut Nils-Erik Molins bok som kom ut i slutet på 80-talet. Nu måste jag välja och det kommer inte att bli det lättaste. Några rader om Ögrenarna kommer iaf med i boken det tror jag att jag bestämmer mig för redan nu.

Tack Siw för pratstunden och för kaffet!

3 kommentarer:

 1. Tänk, när jag var liten och Siw var gift med Christer Pettersson i Hep Stars och jag och Yvonne travade dit till Siws föräldrar och satte oss i deras kök, tidigt en juldagsmorgon, tror jag det var... vi ville ju så himla gärna få Christers autograf! Och det fick vi ju självklart, trots den tidiga morgonen blev han väckt och kom snällt ner till köket, för att skriva sin namnteckning till oss två, som båda fick fullständig tunghäfta och blev jätteblyga för den store trummisen!!!
  Inte lätt att vara kändis ens i Klubben!

  SvaraRadera
 2. Det här blir ju en liten nostalgitripp för dig. Btw - varför kommer jag inte in på din sida?

  SvaraRadera
 3. Ja, hela din blogg är en jätte-nostalgi-tripp! Minns t.o.m sådant som jag trodde att jag hade glömt! Kul!

  (Du kommer inte in på min sida för att jag har stängt ner den tillfälligt, hoppas jag i alla fall... i morse såg hela min blogg jättekonstig ut, allt där inne var bara ett knasigt virrvarr med bilder, text och konstigheter huller om buller!
  Vet inte riktigt vad som har hänt men Blogger har varit lite krångligt och segt ett tag, kanske är det "bara" självaste blogger som spökar men det verkar som om min blogg har "hoppat ur" sin mall på något märkligt sätt!?

  SvaraRadera