26 februari 2012

Meat Free MondayDet är inte så att jag inte tycker om kött. Inte alls. Men sedan några år tillbaka vänder jag och vrider jag på köttpaketen i affären innan de hamnar i korgen. Svenskt ska det vara, helst från orten. Visst det är dyrare, men jag tänker att lagar jag en mindre portion är det bra både för mig och för plånboken.

Trots att vi vet att produktionen av kött har negativa effekter på miljön så fortsätter konsumtionen att öka. För att få ner köttkonsumtionen i världen har flera upprop startats, bl a den som Paul McCartney med döttrar står bakom - Meat Free Monday. En dag i veckan utan kött. Inspirerad av detta blev det storkok idag.

Vegetarisk dhal med kikärter

1/2 blomkålshuvud
2 morötter
1 gul lök
400 g kokta kikärter
400 g krossade tomater
4 dl vatten (eller kokosmjölk)
2 klyftor vitlök
1/4 - 1/2 röd chilifrukt (beroende på hur het du vill ha den)
1 msk riven ingefära
2 tsk garam masala
10 hela kardemummakapslar
1 lime
salt
olivolja

Skala och hacka lök, vitlök, chili och morötter. Fräs dom i lite olja och tillsätt resten av kryddorna. Dela blomkålen i små bitar och tillsätt den. Häll på krossade tomater och vatten (eller kokosmjölk) och låt puttra i 15 minuter. Häll i kikärtorna och pressa över saften från limen.
Det är en isfattig vinter här i Järnäsklubb. Isen ligger inne i vikarna, som här i Pålviken där några pimplare letat sig ut. Lite längre ut ligger en tunnare is fram till Storhällan men sen är det öppet vatten. Hoppas du också kunnat vara ute idag och lagrat solljus inför kommande vecka då februari övergår i mars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar