4 februari 2012

Midvinterbröd
Vinterns första riktiga köldknäpp är ett faktum. Min syster Sisko har -37 i Jämtland medan vi här vid kusten i Västerbotten "bara" hade -26 i morse. Vår flatcoated retriever, Jaffa, lyfte på tassarna en efter en så dagens hundpromenad var snabbt avklarad.

Dagen får fyllas med textskrivande och Vinterstudio istället. Skidåkningen får anstå till en annan dag. Brödbaket avklarades igår då ett rågsiktsbröd med rågsur bakades. Jag döpte det till Midvinterbröd då det enligt min kalender fortfarande är Midvinter. Ett litet recept så här i slutet av veckan. Har du en rågsurdeg hemma hinner du baka brödet till kvällsfikat. Vill du starta en surdegskultur så titta in på min kompis Maggans blogg - Bagarbertans baksida. Där hittar du massa bra surdegstips.


Midvinterbröd med rågsur

Fördeg (ev dagen innan)
5 g jäst
150 g ljummet vatten
50 g rågsurdeg
200 g fint rågmjöl

Blanda ut jästen med vattnet i en skål (gärna en assistent/hushållsmaskin om du har någon sådan). Tillsätt rågsurdegen och mjölet och arbeta degen i 10 min (15-20 min för hand). Låt vila under en plastpåse i 4 tim. Alternativt i kylskåp över natten.

Nästa steg
Fördegen
600 g ljummet vatten
375 g rågsurdeg
15 g jäst
800 g rågsikt
25 g honung
20-25 g salt.

Blanda fördegen med alla ingredienser men spara saltet till senare. Knåda degen i maskinen i ca 10 min och tillsätt sedan saltet och kör ytterligare 5 min. Tippa upp degen, som är fast, på bakbordet och låt den vila i 30 min.

Dela degen i två delar och forma två bullar (om du har runda jäskorgar) genom att "riva" brödet. Hur du river brödet hittar du på Bagarbertans baksida. Lägg ämnena i korgen med nersidan uppåt.

Nu ska bröden jäsa i 2 tim. Innan bröden ska gräddas ska du i god tid värma upp ugnen med plåt och långpanna. 250°, gärna högre om du har en sådan ugn.

Tippa upp bröden på den heta plåten (med papper under) och snitta med kniv. Ställ in dom i ugnen och häll ca 1 dl kallt vatten i långpannan. Stäng ugnsluckan genast så att ångan inte far ut. Ångan ger bröden en extra jässkjuts och bildar en skorpa som sedan bevarar brödets fuktighet. Sänk värmen till 225°.

Efter ca 20 min är det dags att lufta brödet genom att glänta på ugnsluckan. Upprepa detta med 5 minuters mellanrum, 3-4 ggr till tills brödet är färdiggräddat. Har du en termometer så ska brödens innertemperatur vara 98°. Låt svalna utan duk på ett galler.

Lycka till och trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar