3 mars 2012

Anita


Det här är min svärmor Anita och det här fotografiet av henne som ung nere på vår brygga, är en av mina favoriter från familjealbumet. Anita som föddes som Lydig, bodde här på gården de första åren av sitt liv efter att hennes mamma avlidit i sk barnsäng. På gården bodde farmor Wendla och farfar Jonas Alfred och ända sedan den tiden har platsen varit den oas som hon alltid återvänt till. Idag bor hon i den sommarstuga som hon och Nisse byggde här på tomten i början av 70-talet.


Anita är länken till alla som bott här i huset, där Båtbyggar´n och jag bor idag. Huset flyttades hit från Järnäs 1911 och beboddes först av Jonas Alfred (J.A.) och Wendla samt sönerna Birger och Bengt. Brödernas syster Saga Alfrida dog när hon endast var en månad gammal.

När Wendla avlidit flyttade J. A´s halvsyster Anna Åström ("faster Anna") hit. Anna växte själv upp i det hus som idag rymmer byns bydgegård. och en kort tid bodde även J. A´s syster Maria i huset. bygdegård. När Anna blev ensam kvar i huset flyttade hennes vän Magda in. Så småningom återvände sonen Birger från Stockholm och tillsammans med sin fru Hill bodde de här in i det nya seklet. Och nu bor vi här.

J.A var en av lotsarna här ute och på bilden ovan syns hans mässingsmedaljong och lotspipa. På fotografiet sitter han bredvid faster Anna. Anita har många minnen från de gånger hon fick följa med farfar på lotskuttern ut till de stora båtarna som skulle lotsas. Roligast var det de gånger hon också fick klättra upp efter den långa repstegen som kastats ner från däck. Väl uppe på däck var det en ny värld som öppnade sig för en liten flicka.


Under sin tid i Stockholm utbildade sig Anita till gymnastiklärare. I Stockholm träffade hon även Nisse och efter att de både hade jobbat och bott på en rad platser i Sverige hamnade familjen till slut i Umeå. Efter några år som lärare kompletterade Anita sina studier med bl a pedagogik och avrundade sedan sitt yrkesliv med att jobba som läromedelsproducent. Hon fick benämningen "Lady of Pictogram" av hennes kollegor när hon gick i pension.
Vinterdagar som denna tillbringar Anita till stor del i gårdens gamla ladugård som
inrymmer både Båtbyggeriet och en textil avdelning. Sitter hon inte vid vävstolen är hon i full
färd med att experimentera med batikfärger eller tyger. Sommartid ser vi henne sitta underparasollet på altanen med en bok i handen. Förnöjsam, som Båtbyggar´n brukar säga.

2 kommentarer:

  1. Kul med lite släkthistoria.Mamma brukar också berätta men man lyckas inte hålla reda på alla och allt.Kram till er alla
    Catharina

    SvaraRadera
  2. Det är verkligen inte lätt att hålla koll - speciellt om man aldrig träffat personerna ifråga.
    Hälsa du med

    SvaraRadera