23 mars 2012

Transition Sweden


När det gäller det här med att tanka på miljön så tror jag att jag är som folk är mest. Man vet vad man borde göra men man kommer inte igång eller så vill man helt enkelt ta in alla larmrapporter. Man vill att allt ska vara som vanligt så man sticker huvudet i sanden, komposterar lite och köper en miljöbil. Jag tror många av er känner igen sig.
Men, men. Något skaver. "Klimatångest heter det", sa min kompis Anki. "Jag har hört att det heter så."

I mitt jobb på Studiefrämjandet sitter jag med i en grupp som ska jobba med Hållbar utveckling och med det man kallar "omställning". Det betyder helt enkelt att man ställer om. Tittar jag på mitt liv och mina vanor så finns det mycket att ta tag i. Lika bra att börja. Det gäller att erkänna för sig själv att oljan håller på att ta slut och försöka förstå konsekvenserna av det.

Omställningsrörelsen började i England och har sedan spritt sig och nu finns grupper, lösa nätverk, runt om i världen. Grupper som jobbar med att ta lokala initiativ för att ställa om för att kunna möta framtiden. Den sk Plattformen för omställningsrörelsen i Sverige talar om att hantera konsekvenserna av oljetoppen, den globala uppvärmningen, ekosystemerosionen mm. Om att det inte räcker att byta till förnyelsebara energikällor utan att vi behöver minska vår förbrukning. Hela plattformen hittar du här: Plattformen för Omställning Sverige.Igår var jag på UF-mässan på Nolia i Umeå. UF står för Ung Företagsamhet och imponerad blev jag just över företagsamheten och den miljöprofil som många av företagen hade. Jag satt med i en jury som skulle utse bästa Logotype och som tack fick jag ett presentkort som jag sedan kunde använda när jag gick runt bland montrarna. Mitt val föll på en kasse från UF-företaget Smartbags. Fin va´?!

2 kommentarer:

 1. Ulla Hultman26 mars 2012 00:45

  Hej. Letar efter kryddhyllor eller hylla och har halkat in på din trevliga sida. Har skickat ett mail men ser nu att du inte är på cafét o vet inte om någon alls läser mitt mail.. ;-).
  Svara gärna på min mail ullah@bredband.net.

  Hälsningar Ulla

  SvaraRadera
 2. Hej Ulla!
  Jo det finns kryddhyllor kvar med plastlådor.
  Svarar via mail med.

  SvaraRadera