26 mars 2012

Vegetariska kåldolmarHäromkvällen när jag var på ett kvällsmöte bjöds det på vegetarisk mat från restaurang "Kummin" på Nolia. De vegetariska dolmarna var gjorda på savoykål och det är lite oklart vad fyllningen exakt bestod av. Jag gissade på råris och getost. Mycket delikata var de i vilket fall så när jag stötte på ett savoykålshuvud i affären när jag handlade, hamnade det i korgen. Savoykålen är som ett smycke i sig med de vackra bladen. Undrar om de är svår att odla?En titt i skafferiet fick avgöra fyllningen till mina kåldolmar; gul lök, linser, trattkantareller och crème bonjour. Rekommenderas! Så här gjorde jag:

Savoydolmar med trattkantareller och linser
4 port

Ett savoykålshuvud
1 gul lök
3 dl gröna linser (okokta, 6 dl kokta)
1 l torkade trattkantareller
Olja eller smör att steka i
200 g crème bonjour
1 citron
1 stor brk pastasås

Gör gärna fyllningen dagen innan så smakerna hinnar sätta sig.
Börja med att koka linserna mjuka i saltat vatten. Lägg under tiden trattkantarellerna i blöt i lite vatten och hacka löken. Krama ur vätskan ur kantarellerna och stek dom tillsammans med löken. Salta, peppra och tillsätt rikligt med hackad timjan.

Häll bort vattnet från linserna och blanda med kantarellerna. När fyllningen svalnat är det dags att blanda ner crème bonjouren. Pressa ner saften från en halv citron. Smaka av och tillsätt mer salt och peppar om det behövs. Hit kan du förbereda kvällen innan.

Koka upp vatten och pressa i en halv citron. Lägg ner 8 st kålblad och låt koka i ca 2-3 minuter.
Fördela fyllningen i bladen och vik till en dolme genom att först vika in en långsida. Vik sedan in kortsidorna och slutligen andra långsidan. Lägg dolmarna i en ugnssäker form med skarven nedåt. Häll över en burk tomatsås (om du inte vill göra egen) och ställ i formen i ugnen, 220° i 25 min. Servera med valfritt tillbehör.


1 kommentar:

  1. Fantastiskt härligt och gott det ser ut. En fröjd för öga dessutom! Våren är här med julros, tulpanblad och snödropp. Trevlig helg!!

    SvaraRadera