11 maj 2012

Bönans och hönans år


I år är det bönans år i trädgårdslandet och Båtbyggar´n har hämtat hem ett lass smågranar från skogen. Jag tänkte att dessa skulle få bilda stommen i min bönsäng och igårkväll trotsade vi det disiga och småduggiga vädret trötta på alltför många inomhuskvällar i maj.

Försedda med enkla handverktyg tog vi oss ann barkningen av störarna. Jag skänkte en tacksam tanke till svärmor som sparat på ett och annat verktyg som använts på gården genom åren. Fullt användbara är dom  fortfarande och vackra med de väl nötta handtagen, många märkta med E A S (E Å S). Erik Åström, pappa till faster Anna som bodde en stor del av sitt liv i vårt hus.

Båtbyggar´n och jag spekulerade i hur gamla verktygen kunde vara. Faster Anna var född på 1880-talet och pappa hennes kanske gjorde verktygen runt den tidpunkten - så ca 125 år alltså. Tänk om han vetat att de skulle användas på 2010-talet! Fick oss att tänka på vad vi själva lämnar efter oss.

Skymningen föll till slut och resten av störarna tar vi en annan kväll. Det är ju ingen brådska - temperaturen i jorden är inte precis bönvarm och dessutom har vi ett hönshus med tillhörande gård att bygga och sätta upp. En höna i Lomviken ruvar just nu på 11 ägg så det blir inte bara bönans år på gården, utan även hönans.


3 kommentarer:

  1. Men så härligt ni har det med granbark, kåda och snart även hönskycklingar får vi hoppas. Inte bara tuppar. kan man få abonnera på lite ägg framöver. Första tjing!!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Ja vi hoppas att de ska trivas hos oss o lägga många ägg och eftersom man inte ska lägga alla ägg i samma korg får vi nog dela med oss.

    SvaraRadera