5 maj 2012

LakritsbitenIgår besökte jag Lakritsbiten i Umeå. Affären, som finns i ett hus på bakgården mittemot Sagagallerian, drivs av Eva Norrman.  På hyllorna i den lilla butiken trängs lakrits från alla jordens hörn i form av kola, skorpor, lakritspasta mm. Alla med sin speciella särart och smak.

Eva själv stod bakom kassadisken och hon guidade mig bland produkterna. Jag förstod snabbt att det här med lakrits är en hel vetenskap! Jag köpte kola, chokladoppade lakritsbitar (min absolut favorit) och söt lakritspasta.

Affären är öppen fredagar och lördagar (det står inte rätt på skylten ovan). Kolla in hemsidan om du vill veta mer om affären och produkterna.


Ikväll har vi bl a min svägerska Åsa på middag. Hon älskar citronlakrits och därför har jag exprimenterat med en dessert som jag hoppas faller henne på läppen: citronpannacotta med lakritstopping.

Citronpannacotta med lakritstopping
6 små glas

1 vaniljstång
3 gelatinblad
3/4 dl strösocker
4,5 dl grädde
1/2 citron (finrivet skal och saft), helst ekologisk

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull. Häll på grädde och socker och koka upp. Krama ur gelatinbladen och låt dom smälta i vätskan. Dra av plattan och låt svalna en aning innan du silar upp massan. Tillsätt slutligen citronskal och saft och häll upp i glas. Ställ i kylen.

Topping:
1 dl grädde
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 msk kakao
5 msk lakritspasta eller sirap

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka till en simmig sås, ca 15-20 min. Låt såsen svalna (men inte stelna helt) innan du häller den över pannacottan. Garnera med ex bitar av citronlakrits och rivet citronskal.

Det blev lite toppingen över. Jag tillsatte en klick smör och kokade den till lakritskola. Inte dum!

Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar