13 maj 2012

Vårvatten
Efter ett alldeles för långt uppehåll träffades vi i Lilla Fotoskolan igår igen. Och nog är den liten vår grupp om tre. Gårdagens fotoutmaning var rinnande vatten och vi begav oss upp efter Lögdeälven för att ta del av vårfloden. 

Silkesvatten var ett begrepp som snurrade i våra huvuden. Vi pratar långa slutartider som kräver stativ. Gärna stativ som finns till hands och inte hemma i köket. Maggan och jag hade förberett lunchen och vi plockade upp Gertrud efter att hon stängt sin garn- och tygaffären. Maggan (Bagarbertan) bjöd på surdegsbröd med goda tillbehör och själv hade jag bakat en kanelkaka.

Kanelkaka 

175 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
2 msk punsch (konjak om man så vill)
4,5 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Kanelsocker:
3/4 dl strösocker
2 msk kanel

Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner gräddfilen och punschen. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt dom i smeten.

Häll hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform eller i en liten plåt med bakplåtspapper. Strö sedan över hälften av kanelsockret. Bre slutligen över resten av smeten, kanelsockret och toppa alltsammans med små bitar av smör.

Grädda i ca 30 min (i plåt) och ca 40 min i form.


Sakta, sakta börjar naturen grönska även om det dröjer innan de för trakten eftertraktade liljekonvaljerna, slår ut i blom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar