3 juni 2012

Öppet hus

Igår anordnade byns samfällighetsförening öppet hus i den gamla lotsstugan ute på Storklubben. Båtbyggar´n och Molin var värdar för dagen.

Lotsstugan har tills helt nyligen varit i Fortifikationsförvaltningens ägo och använts som sommarstuga för personalen. I vintras fick byamännen, som äger marken, erbjudande om att köpa fastigheten och så blev det. Vi bybor är glada för det och igår fick vi alltså tillfälle att se stugan från insidan.

Byn kommer härnäst att genom en förstudie ta fram en plan för vad lotsstugan ska användas till i framtiden. Medel till detta har sökts och beviljats från EU via UR-nära. Pengarna ska även användas till att restaurera en del av fasaden. Vi ser med spänning emot fortsättningen och byn tar tacksamt emot idéer.

Folke Häggström, f d båtsman

Nils-Erik Molin jobbade som båtsman vid stationen.
Här med hustrun Gerdis som även hon tillbringat mycket tid i lotsstugan.
Elsa Lund, var gift med en av lotsarna och var förtjust över att få titta sig omkring i huset.
Flera av traktens äldre som jobbat i lotsstugan kom på besök. Nils-Erik Molin och Folke Häggström berättade om det hårda livet som båtsmän. De jobbade 24 dygn och var sedan lediga 6 dygn och fick bara lämna stationen när de skulle äta. Sov gjorde de på arbetet trots att de bodde i byn. Det gällde att ständigt hålla utkik efter de fartyg som väntades anlända. De gamla utkiksluckorna för det ändamålet finns bevarade, som den här uppe i tornet.

Trots det bistra vädret med regn och starka vindar så blev dagen välbesökt. Ett hundratal berättade Molin över mobiltelefonen. Själva var vi vid det laget på väg till en 50-årsfest i Stöcke. Den blev också lyckad. 1 kommentar:

  1. Roligt att Järnäs byamän, nu fått köpa lotsstugan, ni lyckas säkert ordna något fint och trevligt av den för allmänheten, avvaktar vad det blir!A-K L

    SvaraRadera