1 juni 2012

Rabarberkaka med havreströsselIdag är hela kroppen "lemmen" efter ett par dagars grävande i trädgårdslandet. Ja, så säger man här i Järnäsklubb när man är öm och har träningsvärk.

I en paus från grävandet gick jag över till Båtbyggar´n som stod och skyfflade grus till hönshusgrunden. Han såg hyfsat mör ut han med. "Herregud vad vi håller på, på den här gården!" sa jag. "Ja", sa han, "men det är väl därför vi bor här." Och så är det nog - vi gillar att hålla på.


I en annan paus bakade jag en kaka till eftermiddagskaffet. En variant på kusin Arjas Norrlandskaka. Istället för lingon använde jag rabarberkompott.

Rabarberkaka med havreströssel
Gör först av allt en rabarberkompott. Jag använde 1,5 l skurna rabarber som jag lät smälta ner tillsammans med 1,5 dl socker och 1 vaniljstång. Blir kompotten väldigt "rinnig" kan man låta den rinna av i ett durkslag.

9 dl mjöl
3 dl socker
2 msk bakpulver rörs samman i en skål.
Rör ner 300 g rumsvarmt smör och därefter
2 ägg.

Tryck ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och bred därefter ut kompotten ovanpå.

Blanda 
100 g smält smör med
1 dl socker, 2 tsk vaniljsocker och 
3 dl havregryn.

Fördela strösslet över kompotten och grädda kakan i ca 20-25 minuter i 200° ( i nedre delen av ugnen).
Låt kakan svalna innan du skär upp den i lämpligt stora bitar.

I morgon har vi öppet hus på Lotsstugan mellan kl 12.00-16.00. Ta chansen att se huset från insidan och ta del av berättelserna om människorna och livet kring lotsstationen. Byn bjuder på fika.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar