9 juni 2012

Syrrans pitabröd

Häromdagen åt vi lammpita på lammskav (från Åbrånets limousin), grönsaker och rabarberchutney. Receptet till pitabröden kommer från min syster Sisko.

Pitabröd
16 st

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
4 dl rågsikt
10 dl vetemjöl

Rör ut jästen med vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna, kör degen ca 10 min i maskin.
Efter 30 minuters jäsning är det dags att kavla ut bröden. Jag gör först 16 ämnen som jag rullar till bollar som sedan kavlas ut till platta kakor, knappt 1 cm tjocka. Mjöla bakbordet ordentligt och lägg bröden att jäsa där i ca 30 minuter till.

Värm under tiden upp ugnen till 275° om du har en sådan ugn. Min ugn går bara upp till 250° men det funkar det med. Jag brukar även värma plåtarna. När bröden jäst färdigt vänder du upp dom försiktigt på bakplåtar med papper. Jag gräddade mina bröd i 7 minuter.


Det är inte bara utomhus som blommorna börjar visa sig. Inne slår den ena pelargonen efter den andra ut. Nu senast Hills of snow med sina signalröda blommor.

Trevlig helg!


2 kommentarer:

  1. Vad lycklig jag blev att hitta din blogg. Jag o min man firade 1 årig bröllopsdag på Järnäsklubb. Blev så farsinerad av platsen o dess historia, hoppas på din bok. Önskar dej lycka till med ert fantastiska boende o liv. / Lizbeth

    SvaraRadera
  2. Tack för det Lizbeth! Du vet att jag även finns på Facebook som Båtbyggarhustrun (om du har ett sådant konto).

    SvaraRadera