26 augusti 2012

Naturfenomen

Morgonpromenaderna den här tiden på året bjuder på märkliga skådespel. Stora delar av naturen är täckt med spindelnät som morgondaggen synliggör. Det känns på något vis som om naturen förbereder sig eller kanske snarare värjer sig mot den annalkande hösten. Som om den dragit på sig en tunn ylletröja.

Tidigare i sommar var det ovanlig mycket "ormspott" längs stigarna. Ormspott! Gissa om jag tyckte det var obehagligt att gå med bara ben genom högt gräs när jag var liten. Och ingen fanns det som talade om mig för mig att det bara kallades så. Jag minns att jag ibland funderade hur ormarna kunde spotta så högt upp på strået. Idag vet jag att skummet produceras av en insekt (spottstrit) och som gör det för att skydda sig mot uttorkning och kraftiga temperaturväxlingar. Men lite läskigt känns det fortfarande.


2 kommentarer:

 1. Jösses vilka fina bilder! jättejättevackra!
  mvh mati

  www.soundcloud.com/matildaandersson

  SvaraRadera
 2. Tack Mati!
  Dessa fenomen uppstår på senhösten. Just nu njuter vi av iskallorna som bildas vid havsbandet.

  SvaraRadera