11 september 2012

Amsterdam


Nu är vi hemma igen efter vår semestertripp nere i Europa och först ut var Amsterdam. Vi ville se kanalerna, båtarna och jag ville se vilken miljö som inspirerat de holländska målarna.

Det såg ju bra ut till en början där vi trängdes vid det lilla flygplansfönstret. De gröna tegarna bildade ett parkettgolv och jag kan tänka mig att de måste vara vackert på våren när alla tulpaner blommar. Fint var det även med all gammal bebyggelse och kanalerna som slingrade runt hela staden. Och mängden cyklar var fascinerande.

Tyvärr blev inte intrycket bestående. Jag är ledsen Holland - jag kan inte ta dig på allvar. Ett land som i sina turistbroschyrer marknadsför prostitution och cannabis det är inget för mig. Det var så faktiskt. Hotellets broschyr gav oss en målande beskrivning av hur vackra de prostituerade kvinnorna var och vilka fantastiska medicinska egenskaper cannabis har. Stycket om hur många ungdomar som haft cannabis som inkörsport till tyngre droger måste ha kommit bort vid redigeringen.

Det som kallas "Red light district" ligger precis i gamla stan. Mitt bland stadens äldsta bebyggelse kikar man in ett fint bageri för att i nästa stund möta blicken på en avklädd kvinna i ett skyltfönster. Senare på eftermiddagen när jag stötte på en kvinna i burka tänkte jag, vad gör vi här?!


Förutom alla coffeeshops dit ungdomar (och även äldre) söker sig från hela Europa för att på olika sätt få i sig droger som cannabis, lockade stadens fönster med mushrooms av lite andra slag än de vi senare hittade på ett grönsakstorget. Det kändes bra. Att hitta vanlig svamp alltså.

Lite tröst hittade jag på stadens blomstermarknad där försäljningen av tulpanlökar var i full gång. Vilken lycka! Jag fyllde en påse med olika sorters lökar och försökte blunda varje gång jag hittade små nybörjar-kit för cannabisodling.

Van Gogh museet som jag ville besöka hade stängt för ombyggnad dagen innan vi landade, så man kan väl säga att Amsterdam inte blev vad vi önskat. Jag ångrar ändå inte vistelsen. Jag tror att alla upplevelser berikar en på något sätt, även de mindre positiva.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar