26 september 2012

Sven-Åke

Det här är Sven-Åke. Han är byns fiskare, en roll han övertog efter Folke Säfström som gick bort för ett tag sen. Sven-Åke (Edin) är den av alla i byn som tillbringar mest tid med fisket. Nästan den ende för övrigt.  Vi kan följa hans förehavanden från köksfönstret och när vi tänker att man kanske borde lägga ut nät så kan man vara säker på att han redan gjort det.

Han har alltid fiskat mycket men nu när han gått i pension är det bara vädret som kan stoppa honom. Innan pensioneringen jobbade han på Husum fabriken i 44 år. 44 år. Det är länge det. Till byn kom han och Britt-Marie (Lundström) 2004 då de köpte Harald Häggströms hus. Britt-Marie som är från Umeå, har jobbat som ombud åt HTF (Handels- och tjänstemannaförbundet) men är numera pensionär. Här i byn ser vi henne flitigt nöta sina gångstavar men det vi kanske inte vet är att hon är aktiv i PRO där hon bl a är ansvarig för PRO´s bemanning av Nordmalings resecentrum. 

Först hyrde Sven-Åke och Britt-Marie sjöboden men övertog den 2005. Den har tillhört Ture Grundström som var båtbyggare i Järnäsklubb, och det var hans far Henning som byggde den. "1941" står det skrivet på en av balkarna i sjöboden, liksom "2005". Byggnadsår kan man anta och det år den renoverades. 


Den sik Sven-Åke drar upp överlämnar han med varm hand till Aulis (Andersson) som först filéar, saltar in och kryddar dem innan de hamnar i hans egenhändigt byggda rök. Aulis och jag har småpratat några gånger om filéerna och nu fick jag chans att både se och smaka dom. Gott. Och behändigt med filéer. Båtbyggar´n och jag åt dom med potatis och en sås på crème fraîche, dill och gräslök. Tack Sven-Åke och Aulis. Och god fiskelycka även i fortsättningen.

Imorgon far dottern och jag på en weekendresa till London så det blir ett litet uppehåll från bloggandet. So long!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar