7 oktober 2012

Lantlig äppelpaj

Gårdens äppelskörd är verkligen inget att skryta med även om den i år är större än någon gång förut. Nåja, en burk äppelmos och en äppelpaj är inte fy skam det heller. Här är receptet till min lantliga äppelpaj.

Lantlig äppelpaj
200°

Deg:
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 msk florsocker
1 ägg

Fyllning:
Äpplen, hur många beror lite på storleken
3-4 msk äppelmos
100 g mandelmassa
1 msk råsocker
2-3 tsk mald kanel
1 dl rostade hasselnötter
1/2 citron + vatten

Börja med att nypa ihop degen, antingen för hand eller i en matberedare. Tärna smöret och tillsätt de torra ingredienserna. Kör snabbt ihop degen och tillsätt ägget. Kör lite till. Lägg degen i plastfolie och ställ in den i kylskåpet (i minst 30 minuter). Förbered fyllningen under tiden.

Häll upp vatten i en skål och pressa i saften från en halv citron. Klyv och kärna ur äpplena. Skär tunna klyftor och lägg ner dessa i citronvattnet. Riv mandelmassan och hacka nötterna grovt.

Ta fram degen ur kylskåpet och kavla ut den till en rund kaka, ca 30 cm stor. Bred ut äppelmoset på kakan men lämna en ca 6 cm bred kant runt om. Fördela mandelmassan och lägg på äppelklyftorna så de täcker degen (slå dom genom ett durkslag strax innan du ska baka ut pajen). Strö över socker och kanel och toppa slutligen med de krossade nötterna. Vik upp degkanten över fyllningen.

Grädda i 25-30 minuter. Servera ljummen med vaniljvisp eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar