11 oktober 2012

Mathantverk


Igår deltog jag i en mathantverksdag som anordnades i Vilhelmina. Det var Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk, Eldrimner, som bjudit in för att bl a diskutera matturism. Vi som deltog i mötet representerade organisationer, producenter, gårdsbutiker, restauranger mm.

Att sådana här träffar behövs var vi alla överens om. Erfarenhetsutbyte med kollegor, inspiration från matkreatörer, information om vad som är på gång i form av kurser, marknadsföring mm. Ett litet tips till er som är intresserade av att hitta till mathantverkare i hela landet och har en sk smartphone - ladda ner appen "Mathantverk". Gratis och mycket användbar!En av dagens inspiratörer var Ulrika Brydling. Ulrika har drivit ett antal restauranger (bl a Marmite i Åre), skrivit böcker, jobbat för TV4:s Mitt Kök mm. Tillsammans med mathantverkare och elever från Tannbergsskolan i Lycksele, lagade hon mat utifrån de råvaror och produkter som träffens deltagare lämnat in. Efter lunch tappade jag räkningen på de rätter som serverades under dagen. Min personliga, kulinariska höjdpunkt för dagen var osten Lapplands Blå från Jettes Gårdsmejeri i Högland. Fantastiskt god!

Inspiration kom även från Tor Norrman som driver Skärvångens bymejeri i Jämtland och från Martin Bergman, på M Bergmans fisk. Martin och hans personal var värdar för dagen och vi höll till i hans gårdsbutik som även inrymmer en restaurangdel.Martin har ett antal guldmedaljer från de SM i mathantverk som Eldrimner anordnar. Namnet på den produkt som senast tagit hem en guldmedalj, hade inte hunnit komma upp tavlan som hängde utanför ingången - den björksavsgravade laxen. En eloge till den välfyllda gårdsbutiken där man inte bara kunde inhandla fisk i alla former utan även charkprodukter, ostar och allehanda mathantverk i form av torkat, syltat mm. Jag köpte med mig en bit av den björksavsgravade laxen och en bit Lapplands blå.

I bilen hem satt jag och funderade på min roll i alltsammans. Ingen egen tillverkning, inget kafé längre, bara ett stort intresse för hantverket och matturism. Lite idéer fick ny näring men än är de bara som små groddar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar