14 oktober 2012

Potager

Det här är Michel. Han är pappa till vår kompis Eric. Michel bor i den lilla medeltidsstaden Senlis norr om Paris och vi besökte honom och hans fru Maguite när vi var på semester i Frankrike tidigare i höst. Jag hade hört talas om hans potager och nu skulle jag äntligen få se den ("potager" är den franska benämningen på köksträdgård). Och mon dieu - vilken köksträdgård!

Michel berättade att de i princip är självförsörjande på grönsaker. Han odlar bönor, både kok- och skärbönor, pumpor, tomater, rotselleri, kål mm. Grönsakerna fraktar de sedan hem (trädgården ligger ett par hundra meter från hemmet) för att på olika sätt konservera dom inför vintern. Vi fick även titta in i deras matkällare som låg inrymd i ett gårdsförråd längst ner i den lilla trädgården på baksidan av huset. I förrådet stod burkar med allehanda innehåll uppradade och i de prydligt staplade trädlådorna på golvet låg potatisar, morötter mm. 


Vi blev bjudna på en fantastiskt middag som till största delen bestod av egna grönsaker. På menyn fanns bl a en av mina favoritbönor, flageolet. Dessa hade Michel givetvis odlat själv och jag fick till min stora glädje med mig en påse hem. Merci, merci Michel!


Imorgon är det måndag och vi försöker hålla oss till vegetariskt och jag har därför förberett lite idag. Jag tänkte att bönorna jag fick av Michel skulle stå för basen.

Marinerade flageoletbönor

Börja med att blötlägga bönorna i vatten över natten. Jag tog 2 dl bönor och ca 5 dl vatten.
Slå av vattnet och häll bönorna och nytt vatten i en kastrull. Tillsätt en tesked salt. Koka försiktigt i ca 20 minuter.

Mixa ihop en örtolja under tiden bönorna kokar. Gör gärna en stor sats och spara det som inte går åt i kylskåpet.

I princip kan man använda vilka kryddor som helst i oljan men jag brukar blanda
2 delar persilja (ungefär 1/2 liter)
1 del basilika
1/2 del timjan
Ett par repade kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 hel röd chili

Mixa alla kryddorna fint och tillsätt saften av en halv pressad citron och fyll sedan på med rapsolja. Ett par deciliter brukar räcka. Mixa lite till.

Sila bort vattnet från bönorna och lägg dom i en skål. Skeda över lite örtolja när bönorna svalnat helt och rör om. Bönorna håller sig 4-6 dagar i kylskåp och örtoljan ett par veckor.
Bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar