18 november 2012

Bokinspiration

Tidigare i höstas när  dottern och jag var i London besökte vi den lilla bokhandeln "Books for Cooks" i Notting Hill. Jag hade läst om den i en tidning och tänkte att ett besök skulle ge inspiration till mitt eget bokarbete.


Hyllorna inne i butiken var fyllda från golv till tak. Här fanns kokböcker för alla smakinriktningar – från barnmat till det indiska köket. Längst inne i butiken fanns ett litet kafé inrymt. Recepten till dagens lunchrätt och de läckra kakorna var hämtade ur någon av böckerna.

Jag hade bestämt mig för att köpa med mig en bok hem men att plocka ut en i mängden var inte lätt. Efter en stärkande kopp kaffe med dopp, bestämde jag mig slutligen för den vegetarisk kokboken: "Vegetarian" av Alice Hart. Ju mer jag bläddrat i den under hösten desto nöjdare har jag varit med mitt val.

 
Imorgon är det måndag igen och för den som anammar "Meatfreed Monday" kommer här ett recept från boken som jag tolkat efter de ingredienser som fanns hemma.

Butternutfalafel
1 butternutpumpa, ca 500 g
1 burk kokta kikärter, 400 g
Olivolja
Färsk persilja
2 klyftor vitlök
1 tsk bikarbonat
1 tsk mald spiskummin
1 krm mald koriander
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 200°.
Skala och kärna ur pumpan. Skär den i bitar och lägg dem på en form. Ringla över lite olivolja och rör om. Stek i ugnen i ca 30 minuter tills bitarna är mjuka.

Skölj kikärterna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Hacka persiljan och vitlöksklyftorna grovt. Lägg dessa i en matberedare tillsammans med kryddorna, ärterna och bikarbonatet. Kör alltsammans till en grov smet.

Mosa de färdigbakade pumpabitarna grovt med en gaffel. Blanda ner detta i ärtsmeten och rör om. Smaka av med salt och peppar. Låt stå 30 minuter innan du formar alltsammans till avlånga "biffar" (är det någon som minns skolmatsalens järpar så vet ni hur de ska se ut). 

Lägg dem på en plåt på bakplåtspapper och "grädda" i ca 15-20 minuter tills de fått en gyllene färg.

Vi åt våra "järpar" med tzatziki, matkorn och en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar