26 november 2012

Svampsalt


Tidigare under hösten var jag ner en sväng till Ö-vikstrakten för en tur i svampskogen med min kompis Ann. Ann har i flera år försett mig med torkade trattkantareller. Oftast har de dykt upp lagom till jul i en fin glasburk med ett rött band. Många gånger har vi pratat om att jag ska följa med henne och plocka, men det har aldrig blivit av förrän nu.

Utrustade med regnkläder och med varsin korg i handen traskade vi iväg. Vi behövde inte gå länge förrän vi stötte på de första trattisarna. I år är det ovanligt gott om dom och det dröjde inte länge innan vi fyllt korgarna. Ann, den vänliga själen, skickade med mig sina kantareller när jag for så nu har jag så det räcker ett tag.

Ett par liter av de torkade kantarellerna gjorde jag svampsalt av. Lätt som en plätt. Jag malde salt och kantareller i en kaffekvarn jag fått av dottern. Saltet tänker jag att jag ska använda istället för vanligt salt när jag lagar mat som risotto, köttfärsbiffar, älggryta mm.

Svampsalt
1 liter torkade trattkantareller
2 dl flingsalt

Finfördela salt och kantareller i en kaffekvarn eller i en matberedare. Häll upp på burk.
Klart!

Tack Ann, du får en burk salt när vi ses nästa gång.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar