28 december 2012

Fruktbröd


Inför julhelgen bakade jag fruktbröd till julens ostar. Jag gjorde både en sats på vetesurdeg och en på råg. Istället för att blötlägga frukterna i vatten använde jag glögg. Det är ju trots allt jul.

Det grövre brödet bakade jag efter receptet i boken "Bröd och marmelader" och det lär ursprungligen komma från "Hagabagar´n" i Umeå. Det ljusa är enligt eget huvud. Det tar lite längre tid att baka och kräver framförhållning, kanske ett bra mellandagsgöra?


Ljust julfruktbröd

200 aprikoser
200 torkade fikon
glögg

3,5 dl vetesurdeg
600 g ljummet vatten
10 g jäst
150 g grahamsmjöl
50 g havrekli
ca 600 g vetemjöl special
2 dl rostade hasselnötter
2 dl valnötter
20 g salt

Börja med att lägga frukterna i blöt på morgonen om du ska baka förmiddagen därpå. Rosta hasselnötterna.

Eftermiddag:
Blanda ut vattnet och jästen med surdegen. Häll i köksmaskinens bunke. Häll ner alla mjölsorter och kör ca 8 minuter. Tillsätt saltet och kör ett par minuter till. Ta upp frukterna ur glöggen och blanda ner dem försiktigt tillsammans med nötterna. Lägg degen i en bunke (den är ganska kladdig) och täck med lock eller plast.

Låt vila  i 45 minuter och vik sedan degen från 3-4 håll mot mitten och vänd den upp och ner. Upprepa proceduren två gånger till med 30 minuters mellanrum. Avsluta med att låta degen vila ytterligare 60 minuter.

Smörj två stora eller tre små avlånga formar av plåt. Pytsa upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i två/tre delar. Forma till avlånga limpor och lägg i formarna. Strö över lite havrekli. Täck formarna och ställ dem i kylskåpet över natten.

Morgon:
Sätt ugnen på 250° och placera en långpanna längst ner i ugnen. Ställ in formarna på ett galler och häll 1 dl iskallt vatten i den heta långpannan. Stäng luckan. Sänk temperaturen till 200° efter tio minuter och öppna ugnsluckan hastigt för att släppa ut fukt. Grädda ytterligare 20-25 minuter. De sista 10 minuterna kan man försiktigt ta ut bröden ur formarna. På detta sätt får de lite extra färg och skorpa runt om.

Låt svalna på galler utan duk.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar