25 december 2012

Julgåvor – del 1

Sedan ett par år tillbaka har jularna blivit lugnare. Till stor del beror det på att barnen vuxit upp och att det där med klappar inte är julens fokus. Julmiddagen intas i ett makligt tempo och allt får ta den tid som krävs. Klapparna har bytts till julgåvor om ni förstår vad jag menar. De gåvor jag fick i år bestod mest av ord. Ord för inspiration. Tre olika böcker men ändå med något slags samband. Tre böcker som jag kan läsa parallellt. Jag tänkte få presentera dom för er. Först ut är:

"Över land färdas båten på männens axlar", en diktsamling av Bengt Hansson. Gåvan fick jag av mina svärföräldrar och jag hade inte hört talas om varken boken eller poeten förrän igår. Hansson, född 1932 (död 2007), var en skrivande fabriksarbetare från Vilhelmina. Diktsamlingen utgavs postumt och är sammanställd av sonen Tordleif.

Redan i bokens förord kände jag igen en ton, en bottenklang med utgångspunkt från mina egna föräldrar. Noter som spelar deras liv, kanske speciellt pappas. Hans arbete i skogen med timret. Först till häst och sedan med allt större skogstraktorer. Och kärleken för det arbetet.

Jag fastnade speciellt för en strof i början av boken. En strof med samma andemening som en av de dikter som kommer att finnas med i min egen bok.

"....
efter ett liv av träning
hör jag deras händer tala
ser jag deras handskrift
orden av trä och sten

i deras sällskap är jag analfabet"

Med detta vill jag önska en god fortsättning på julhelgen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar