10 december 2012

Pepparkakans dag


Igår var det pepparkakans dag. Det hade jag ingen aning om där jag stod och spritsade årets pepparkakor som skulle hängas i fönstret. Årets tema fick bli höns.

Degen till tupparna och hönorna köpte jag på ICA. För det mesta bakar vi bara pepparkakor som vi ska julpynta med och nöjer oss med kakorna från Nyåker till glöggen. De gånger vi bakar för att fylla kakburken brukar jag använda Anna Bergenströms recept. Hon kallar dom för  Eksta pepparkakor och receptet finns i kokboken "Vinterns goda ting". Jag har lagt till lite extra kryddor till ursprungsreceptet.

Eksta pepparkakor 

4 dl socker
2 dl vatten
2 dl ljus sirap
250 g smör
2-3 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1- 1,5 msk mald kryddnejlika
1 msk mald ingefära
770 g vetemjöl
1 msk bikarbonat

Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Skiva ner smöret i en bunke och lägg i kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Ställ detta åt sidan tills det svalnat. Tillsätt då vetemjölet utblandat med bikarbonatet. Låt degen vila en till två dagar och sedan är det bara att kavla. Och kavla. Och ...


3 kommentarer:

 1. Härliga tuppar! Ekstapepparkakor har även blivit mina favoriter! Lättkavlade och goda. jag tror t.o.m. vi gjort samma ändringar... ;-)
  Julkram, Ingrid J

  SvaraRadera
 2. När barnen var små hittade jag receptet för första gången i DN. Hon var ju matskribent där då.
  Har du något favoritrecept annars till jul du vill dela med dig av Ingrid?

  SvaraRadera
 3. Sitter på jobbet "gäralaus" och tittar runt. Jo jag har ett recept som härstammar från Bleka i Fåker. Det är ugnsrån efter min kusins mammas farmor "Hans-Petters Brita". De finns även dokumenterade i en liten skrift med gamla recept från hushållningssällskapet i Jämtland. Jag ska baka dem till ett öppet hus på vår broderikväll till veckan.
  I julas satt min systers måg och bläddrade länge i din bok. "Trevlig bok det där" sa han glatt när han la den ifrån sig :-) Kram på dig Sirpa <3 Ingrid

  SvaraRadera