2 januari 2013

Julgåvor – sista delen

God fortsättning på det nya året! Här i Järnäsklubb har det nya året startat upp med mildväder även om det just nu snöar lite lätt.

Den sista julgåvan jag tänkte presentera för er är boken "Norrland" av Po Tidholm. Boken är en samling av essäer, artiklar mm med "Norrland" som gemensam nämnare.

Bor du i Norrland så läs den. Bor du någon annanstans – läs den. Jobbar du med turism och kulturarv läs den en gång till. I flera artiklar tar Tidholm upp vilken bild som är den gängse av Norrland och vad som egentligen finns bakom rubrikerna. Intressant är också frågeställningarna om vilka bilder vi som bor här uppe, själva väljer att förmedla och synen på skogen som en del av naturarvet. Skogen är inte en åker. Åker är kulturarv. Skogen är inte det.  En viktig distinktion.

Bokens inledande kapitel berör råvaran. Eller råvarorna i form av skog, malm och vattenkraft. De som var grunden när det svenska folkhemmet byggdes och som fortfarande är viktiga tillgångar för hela landet. Som författaren själv uttrycker det : "Norrland står för 40 procent av landets el och 80 procent av Europas malmproduktion. Samtidigt som folket utmålas som bidragsberoende och tärande. Det rimmar illa." 

Jag frågar mig – hur kunde det bli så här?! Efter att jag läst boken har jag fått en större förståelse för den bitterhet som ibland kan finnas som en underton när man diskutera framtidsfrågar. Det behov som finns att först utmåla en syndabock. Alla som på mötena sitter med armarna demonstrativt i kors för att markera att det minsann inte går att lura dom. Det är okej. Absolut. Men jag måste ändå fråga – har vi inte gjort det tillräckligt länge nu? Jag vet att jag kanske sticker ut hakan men jag tror att det är dags att ta nästa kliv. Om inte för vår skull så för kommande generationers. Räta på ryggen och forma det samhälle vi vill ha. Det är kanske en lång väg men den blir inte kortare av att vi gräver ner oss i bitterhet. Månne ett nyårslöfte som vi alla skulle kunna avge?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar