26 februari 2013

Torkade kråkbär

I höstas när jag besökte ett matseminarium i Vilhelmina köpte jag en påse torkade kråkbär från Helens Gårdsbutik. Då jag inte riktigt vetat vad jag ska använda dem till har de legat i skåpet fram tills häromdagen då de hamnade i en kaksmet. Kakorna blev goda men bären lite för hårda (som korinter ungefär). Nästa gång blötlägger jag nog dem före.

Kråkbärskakor med solrosfrön
ca 30 st

125 g rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker
0,5 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1,5 dl torkade kråkbär
1,5 dl solrosfrön

Sätt ugnen på 175°.
Vispa det rumsvarma smöret tillsammans med sockret. Tillsätt ägget. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smör- och äggblandningen.
Klicka ut smeten på två plåtar och grädda kakorna i ca 15-18 minuter.


4 kommentarer:

 1. Kanske kan man ha dem i bröd också ?:)

  SvaraRadera
 2. Prova! Men jag skulle nog blötlägga dom först.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer ihåg att min mormor (Thyra) och även mamma, någon gång ibland kokade Kråkbärskräm av färska bär, när jag var liten!
  Jag tyckte att det var så spännande, kommer inte ihåg om det var speciellt gott, utan mer att det var just jättespännande att äta kräm av dessa svarta bär som växte överallt!
  Vill minnas att de var lite sträva i smaken!?
  Här i Västsverige har vi inte något nämnvärt med Kråkbär, jag har i alla fall aldrig sett dem... synd, för det skulle vara kul att koka lite kräm någongång, eller testa att göra gele´, sylt eller marmelad!

  SvaraRadera
 4. Helene – du får göra ett besök på sensommaren och plocka med dig! Folke skulle bli "själaglad"!

  SvaraRadera