1 mars 2013

Kaféspaning

Båtbyggar´n och jag är i Stockholm för att besöka årets båtmässa. Vi for ner en dag tidigare än vi brukar för att jag skulle hinna med en spaning på huvudstadens kaféer med anledning av mitt uppdrag åt Västerbottens museum.


Jag inledde min spaning på Café Saturnus på Eriksbergsgatan. Kaféet är inrett i fransk stil och atmosfären känns välkomnande. Även utbudet har franska förtecken och jag lät mig väl smaka av en café au lait och en croissant aux amandes (med mandlar).Nästa stopp blev Thielska galleriet på Djurgården där kön ringlade lång redan innan öppningen. I år är det 150 år sedan konstnären Edvard Munch föddes och detta uppmärksammar man med en utställning.

I den f d intendentbostaden huserar Monika Ahlberg, mest känd för att en gång i tiden ha gjort kaféet på Rosendals trädgård populärt. En vällagad morotssoppa med surdegsbröd fick utgöra dagens lunch. Enkelt, gott och prisvärt.

Söder erbjuder numera ett antal spännande butiker, bl a 8T8 på Swedenborgsgatan och Cajsa Warg på Renstiernas gata. Jag kunde konstatera att det ekologiska utbudet av varor ständigt ökar och att den sk Rawfood-rörelsen är på frammarsch. På 8T8 åt jag en överraskande god rawfood-paj utan ägg, socker, smör och vetemjöl.

På Söder tittade jag även in på det populära kaféet String med sin inredning av allehanda 50-talsmöbler, men inte ens den trevliga killen bakom disken eller de humana priserna kunde skyla över det faktum att stället kändes sunkigt och smutsigt.

Jag avslutade min spaning på Café Tjärlek på Tjärhovsgatan. Caféet drivs av en thailändska och min tanke var att få lite inspiration från andra länder. Tyvärr bestod fikautbudet av de vanliga bakverken som många kaféer köper in. Den som är där en söndag förmiddag kan dock njuta dumplings och andra asiatiska specialiteter.

Kaféet hade ändå något. Kanske var det allt kitchigt som fick ta plats. Ja, varför inte tänkte jag när jag betraktade den gröna glödlampan i golvarmaturen.2 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Har du läst senaste numret av Allt om Mat (nr 4/2013)? I den finns det flera recept på smarriga kakor som Monika Ahlberg har gjort. Själv så gjorde jag citronkakan i lördags. Vi, jag och min kompis, avnjöt den med vaniljglass till. Mycket god och enkel att göra!

  Tack för dina kafétips och för att du har så trevlig och innehållsrik blogg, med vackra bilder. Är ofta in och läser den.

  Lycka till med ditt uppdrag åt länsmuseet.
  Hälsningar Ylva S.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset Ylva!
  Då ska jag jag tjuvkika i den på affären och se om det är något för mig.
  Roligt att du tycker om det jag skriver och roligt att du uttrycker det.
  Om du har tips om vad du själv tycker är viktigt att mötas av på ett kafé så hör av dig.
  /Sirpa

  SvaraRadera