20 mars 2013

Vårprimörer på burk

Mars har varit ovanligt kall. Vissa morgnar har temperaturen krupit ner till -20° här i byn och i inlandet  ner mot -30. Visst skiner solen, men ändå, det är ju vårdagjämning! Mer värme behövs för att snötäcket ska krympa. Och någonstans där under vill det som vilat hela vintern, upp.

Mars månads utmaning på bloggen Gröna skafferiet är vårprimörer. Och nog är det en utmaning för oss som bor i den här landsändan! Men skam den som ger sig. Från skafferiet plockar jag fram torkade vårprimörer på burk; nässlor, körvel och libbsticka. Körveln och libbstickan hamnar i en morotssoppa och brödet som ackompanjerar den, fyller jag med bl a nässlor.

Fyllt bröd med nässlor
1 bröd

100 g vetesurdeg
15 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl durumvete
4,5 dl vetemjöl special

Fyllning:
100 g riven Västerbottensost
0,5 dl rapsolja
2 stora nävar torkade nässlor
Salt

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vetesurdeg, vatten, honung, rapsolja och salt. Rör tills jästen smält och tillsätt sedan durumvete och vetemjöl. Knåda ordentligt, ca 10 minuter och låt jäsa i ett par timmar. Riv under tiden osten till fyllningen och blanda den med oljan, saltet och nässlorna.

Tippa ut degen på ett mjölat bakbord och tryck ut degen (kavla inte) till en rektangulär, ca 1 cm tjock.
Fördela fyllningen på degen och pensla kanterna med vatten innan du rullar ihop och formar den till en krans. Lägg på en plåt, strö över lite mjöl och flingsalt och låt jäsa 45 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 250°.
Ställ in plåten och sänk temperaturen till 200°. Grädda i ca 30 minuter och låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar