21 april 2013

Båtbyggeriet

Det slog mig häromdagen när jag var in i båtbyggeriet och funderade kring en inredningsdetalj, att jag inte skrivit så mycket om båtbyggeriet och om Båtbyggar´n. Så här är han nu, Torbjörn Holst. Torbjörn, eller Tabben som alla säger, driver Järnäsklubbs båtbyggeri sedan 15 år tillbaka och just nu bygger han en ruffad båt efter norsk modell, en s k sjark. Ursprungsritningarna som är från 1938, fick vi från Sjöfartsmuseet i Bergen. Ritningarna till den här båten har Rolf Johansson ritat.


Den här båten ska vi själva tuffa runt i. För tuffa blir det då marschfarten är beräknad till 6 knop. Förutom att bygga nya båtar tar Tabben på sig en del reparationsarbeten av äldre båtar och nu och då spikar han på olika hus.

Det är gårdens gamla ladugård som byggts om till verkstad. Inget finns kvar som påminner om råmande kor men här och där gör tidens gång ändå sig påmind – som den här hyllan med en samling gamla hyvlar.

Är du nyfiken och vill veta mer om båtbyggeriet så hittar du mer information på: www.batbyggeriet.com.


En skylt som vår dotter Atti som liten gjorde till pappa.
Nu tinar det fort och vi ser framemot när isen går i viken och vi kan sjösätta. Det är inte mycket som slår årets första båttur. Men än är det inte dags. Tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar