18 april 2013

Ur husets gömmor


När vi övertog huset efter Båtbyggarn´s morfar Birger, hade det stått tomt ett par år och vi fick börja med att röja inför renoveringen. Huset var fyllt med saker från olika tidsepoker. En del delade vi upp mellan syskonen, annat gav vi bort och en del kunde vi bara inte göra oss av med då de på något sätt kapslade in husets historia. Som den här kakspritsen som låg kvar i sin originallåda. Jag minns att både min mamma och mormor hade varsin sprits och hur fascinerad jag var av hur kakorna formligen sprutade ut.

Häromdagen tog jag fram spritsen när jag skulle baka kakor till visningen av kafékonceptet. Den fungerade ... sådär. Gängorna i aluminium var för klena och degen tryckte hela tiden ut locket. Synd. För det var roligt! Nu får jag leta runt på loppisar och se om jag kan hitta en ny.

Kakreceptet hittade jag på paketet. Goda och möra, möjligen ännu godare med en aning mer socker.

"Spritskakor
180 g smör
30 g strösocker
230 g vetemjöl
1 äggula

Blanda alla ingredienserna till en smidig deg. Spritsa med stjärna. Forma till ringar av c:a 9 cm. bitar och baka på smörad plåt i medelvarm ugn (200°C 8–12 min.)"3 kommentarer:

  1. Ja, en sådan hade vi hemma när jag var barn, men jag minns att den funkade inte heller som den borde :)

    SvaraRadera
  2. Asch då! Men jag minns inte att mamma klagade på vår. Jag tror hon tryckte fram kakorna.

    SvaraRadera
  3. Vad lustigt, pratade just häromdagen med min syster om vi skulle ta och rota fram mammas sprits och sno den från henne och baka kakor!

    SvaraRadera