7 maj 2013

Kornhässja


I veckan började jag mitt nya uppdrag åt Västerbottens museum. Konceptet till kaféet som jag tagit fram ska sjösättas. En kaféföreståndare är anställd som börjar 3 juni. Tills dess fixar jag med allehanda; alltifrån kaffemaskiner till städning.

På friluftsmuseet Gammlia, i anslutning till museet, finns en fantastisk kornhässja som jag besökte häromdagen. Det är mäktigt att sitta under stolpvirket och drömma sig tillbaka i tiden. En gång fanns sådana här hässjor lite varstans i Västerbotten, idag vet jag bara av den på Gammlia och en strax utanför Vännäs.

Kornet var en viktig gröda förr. På en skylt intill kan man läsa om hur det användes. Själv minns jag att jag som barn åt korngrynsvälling och att mamma nu och då bakade det finska brödet "rieska". Ett bröd som jag aldrig bakat. Jag måste nog ge mig på det någon gång. Undrar om brödet finns bland mammas alla receptlappar?

Här i Järnäsklubb, precis som på många andra håll, åt man kornmjölsgröt. Antingen med ett "smöröga" eller med med lingonsylt. Idag är det svårt att få tag på kornmjöl som lämpar sig till gröt. Är det någon som vet var så hör gärna av er!

Mittemot kornhässjan finns en åttkantig timrad rundloge i vilken kornet både bearbetades och förvarades.

I sommar är det byggnadsvårdssommar på området. Det innebär att alla byggnader ska ses över. Ett grannlaga arbete som kommer att ta sin tid. Läs mer om Västerbottens museum och programmet på:
www.vbm.se.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar