27 maj 2013

Lovund


Vi har varit på en minisemester till Lovund i Norge tillsammans med goda vänner. Vi hade en osannolik tur både med fisket och med vädret. De första dagarna strålade solen och temperaturen nådde 25°. Från vårt stugfönster hade vi en vacker utsikt mot ön Sanna med dess branta klippor. Senast jag var på den ön var för tretton år sedan och jag har längtat tillbaka sen dess. Då vädret tillät längre turer med båt så tog vi oss dit redan första dagen.Jag poserade på klippan i Kirkhellaren. Grottan har huserat folk sedan 6000 år tillbaka och kallas ibland för "Havets gotiska tempel". 

Ön på andra sidan är huvudön i Træna kommun, Husøj. Här ligger en del av Helgelands alla laxodlingar.Målet med resan var fiske och som sagt fiskelyckan var god. Mest torsk men även en hel del sej. Jag drog upp en kolja och en långa hamnade också i fiskebacken. Det tog längre tid att rensa och filéa all fångst än att dra upp den. Resans största fisk var den sej på drygt tolv kilo som Båtbyggar´n drog upp.Måsarna följde oss ända från den första fisken tills allt var rensat för dagen. 


Lovund är en fågelö och framför allt är ön känd för sina häckande lunnefåglar. Det är en av världens största koloni och man räknar uppemot 200 000 fåglar. De lägger sina bon i stenskravlet längs bergväggen och efter att ha samlat föda hela dagen ute till havs, återvänder de till sina reden varje kväll vid samma tid. Sista kvällen bestämde vi oss för att gå upp till utkiksplatsen för att ta del av skådespelet. På vägen upp höll ett par havsörnar en flyguppvisning för oss.

Lunnefåglarna är små, ca 20-30 centimeter och liknar små papegojor. Jag har inget teleobjektiv så jag har tyvärr inga närbilder på dem. 


De tog inte lång stund förrän vi var omsvärmade av fåglarna. Gruppvis flög de in och trots deras färgglada fjäderdräkt hann vi endast ett par gånger uppfatta var de landade. Andäktigt satt vi där länge och lät blicken ömsom vila mot berget och ömsom ut mot Atlanten. Om ni någon gång har möjlighet att åka till denna pärla utanför Norges kust så gör det! 

10 kommentarer:

 1. Vilken ljuvlig plats, helt underbara bilder.

  SvaraRadera
 2. Får du en chans att åka dit så tveka inte!

  SvaraRadera
 3. Vi är en familj som varit till Traena på fiskesemester men nu tänkte vi pröva något annat ställe. Var bodde ni och hur var gick det få tag på båtar? Tänker åka i juli 2014 och bör boka boende o båtar snarast. Tacksam för svar. /Carina

  SvaraRadera
 4. Hej Carina!
  Vi bodde på Lovunds rorbuferie (tror jag det hette) men fr o m i år har de slutat hyra ut båtar så maken och sonen åker till Traena istället. En bekant till mig har varit till Dönna med sin familj. Det tyckte hon var toppen. De såg bl a tumlare.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Hej. Hittade din mycket trevliga blogg när jag sökte efter fiske på Lovund. Men din blogg hade mycket annat trevligt och gott att läsa om :-) , måste provas lite av dina recept. Åter till fisket, var på Traena hyr ni boende och båtar när din gubbe och son är där och fiskar?
  Mvh Jocke

  SvaraRadera
 6. Hej Dalajocke!
  Här kommer en länk: http://www.rorbu-ferie.com
  De ska faktiskt dit igen på tisdag. Både dom och jag hoppas att makrillen är på hugget då.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Hejsan, tack för svaret och länken, har kikat och det ser riktigt bra ut.

  Då blir jag lite avis på din gubbe och son men får hålla mig i nästan 3 veckor innan vi åker till Norge för en veckas fiske, den andra för i år.
  Hoppas din man och son får en fantastisk resa med så stora fiskar så armarna inte räcker till när de skall visa hur stora de var.... :-)
  Mvh Jocke

  SvaraRadera
 8. Och det borde finnas massor med makrill där nu :-)
  Så gott!

  //Jocke

  SvaraRadera
 9. Hej igen. Har de fått nån fisk? Var makrillen inne?
  Ha en bra helg.
  Mvh Jocke

  SvaraRadera
 10. Hej Jocke! Dom kom hem sent i natt. Jätte-mycket torsk, tyvärr inte så mycket makrill.

  SvaraRadera