5 maj 2013

Något för alla – vegan/rawfood

Det här blir sista inlägget i serien "Något för alla" – en kaka fullproppad med choklad! Kakan är gjord efter rawfoodprincipen och innehåller inga mejeriprodukter eller ägg. Kakan är dessutom mjölk- och glutenfri.

När man ska baka efter rawfoodmetoden får inte bakverket (och inte heller de ingredienser som ingår) hettas upp till mer än ca 42°. Man använder sig av mycket nötter och sötar gör man med torkad frukt eller agavesirap. Jag hade ingen sirap hemma så jag tog honung istället. I hälsokostaffärerna hittar du den kallpressade kokosoljan. Jag antar att jag inte behöver påpeka att ekologiskt är att föredra.


Rawfookaka med mycket choklad

Till botten:
10 torkade dadlar
3 dl mandlar
1,5 dl cashewnötter (naturella)
2 msk kallpressad kokosolja
2 msk honung
1 dl kakao

Fylllning:
2, 5 dl kallpressad kokosolja
3,5 dl kakao
200 g mörk choklad av god kvalitet
1 dl honung

Riven kokos och hallonpulver till dekoration.

Ta fram kokosoljan i god tid. Ställ den eventuellt i vattenbad med ljummet vatten.

Mixa ingredienserna till botten och tryck ut den på ett bakplåtspapper som du klämt fast i en springform. Om smeten känns för grynig så tillsätt lite vatten. Ställ i kylen.

Bryt chokladen i små bitar och mixa. Tillsätt resten av ingredienserna och fortsätt mixa till en slät smet (den blir ganska lös). Häll i formen och ställ in kakan i kylen i minst en timme.

Blanda riven kokos med hallonpulver och strö över. Tryck lite lätt med handen på toppingen så den fastnar.

4 kommentarer:

 1. Ser god ut och jag vet att jag skulle gilla kakan! Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 2. Den baka jag igår, jätte-enkel, d gick ju på bara några minuter, och stelnade också snabbt! Smaka en liten bit, god tycker jag, fast rätt så mäktig. Jag undrar, tror du man kunde byta ut 1-2 dl av kakaon i fyllningen till tex en avokado? Menar så smaken skulle bli liite mjukare bara, o kanske konsistensen också? Jag äter den mer än gärna som den är också :-) men funderar på att försöka göra den mer "barnvänlig" :-) Är helt ny på vegan/raw food-fältet o vet inte alls vad man kan använda som "uppmjukare" både när det gäller smak och konsistens. Har du några förslag?

  SvaraRadera
 3. Hej Loppan!
  Jag tyckte också att den blev lite mastig. Minns inte att den blev så första gången. Avocado är säkert en bra idé! Blötlagda fikon ett annat, men då blir det sötare (skippa ev honung).

  SvaraRadera
 4. jag ska testa avokado nästa gång, tänkte ersätta 2dl kakao i fyllningen me 1 hel avokado. Spännande att fiffla me recept tycker jag. Till min förvåning har alla hittills gillat kakan! menar inte att den skulle vara äcklig på nåt sätt, men alla gillar nog inte så maffiga sötsaker. 12-åringen äter den glatt, 2-åringen ännu gladare :-D

  SvaraRadera