18 maj 2013

Reparation av lotshuset


Nu har reparationerna av lotsstugan påbörjats. I början av veckan monterades byggställningarna och jag beslutade mig för att inspektera och dokumentera bygget häromdagen. För att få en riktig uppfattning var det bara att klättra ända upp på ställningarna. Vilken utsikt! Vilken plats att jobba på. Speciellt en sådan dag som det var den här dagen, med sol och inte mycket vind.

Där uppe på ställningarna jobbade Båtbyggar´n tillsammans med Olle Ernstspång. De hade precis frilagt en del av tornets fasad på sydsidan när jag kom. Tyvärr var skicket på virket innanför panelen inte så bra. Jag kände igen situationen från min tid som intendent på Olofsfors bruk – när snickarna påbörjade renoveringen av någon byggnad visste vi aldrig vad vi skulle stöta på. Både spännande och obehagligt.

Tornet är uppbyggt med ett stående lager spåntat virke som fästs i hörnstolpar. På det har man lagt papp, ett lager liggande virke, tjärpapp, papp och ytterst panel. Väder och vind har tagit sig ända in till det första lagret, men med tanke på att inte mycket gjorts (förutom målning) med tornet sedan 1942, så kan man ändå säga att det klarat sig ganska bra med tanke på det utsatta läget. Det vore intressant att veta många stormar som dragit förbi under dessa sjuttio år.

Dimensionerna på virket mättes och nu gäller det att hitta samma dimensioner. Det blir spännande att följa arbetet och en annan bild från dokumentationen kommer nog att hamna här på bloggen. Till midsommar är det tänkt att det ska vara klart.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar