24 juni 2013

Fougasse med getost


Midsommar har varit och farit. Den bjöd på både regn och sol men framför allt på tid. Ledig tid. Tid så att jag äntligen kunde baka matbröd. Under ett par veckors tid har jag fingrat och bläddrat i den bok som Bagarbertan kom med då jag hade släppfest  - "Den franske bagaren" av Sébastian Boudet. Hon hade varit på en bakkurs med honom och därför fanns det en personlig dedikation i den.

Efter att ha funderat hit och dit bestämde jag mig att baka en fougasse med Boudets recept som utgångspunkt. Jag kan tycka att satsen var onödigt stor då brödet är godast nybakat. Jag fyllde min fougasse med getost. Fougassen är lättbakad och det enda man behöver komma ihåg är att börja i tid då man startar bakningen med att göra en s k poolish 12-16 timmar innan.

Fougasse med getost
1000 g + 600 g mjöl (jag använde Kungsörnens Vinjett på vårvete)
1000 g vatten
1 g jäst
45 g flingsalt

Fyllning:
2 röda spetspaprikor
1 liten squash
4 hela klyftor vitlök
2 dl olivolja
En stor hög med persilja, timjan och basilika
Flingsalt
300 g getost

Dag 1:
Börja med att blanda jästen med 1000 g av vardera vatten och mjöl i en rymlig bunke. Det blir en tjock pannkaksliknande konsistens. Detta kallas poolish. Täck med en handduk och låt stå i rumstemperatur i ca 12-16 timmar.

Jag gjorde fyllningen till fougassen kvällen innan jag skulle baka. Jag rostade halverade paprikor, vitlök och squashen i bitar i ugnen (200 ° i ca 15 minuter). Sedan skalade jag paprikan och delade den i bitar, hackade kryddorna och la dem i en skål tillsammans med squashen och paprikabitarna. Vitlöksklyftorna mosade jag innan jag tillsatte dem tillsammans med olivoljan och lite flingsalt.

Dag 2:
Häll upp 600 g mjöl på bakbordet och gör en grop. Häll salt och poolish i den och arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bakbordet. Låt degen jäsa 2-3 timmar under en fuktad bakduk.

Sätt ugnen på 260°.

Dra försiktigt ut degen till en så stor rektangulär som det går utan att den går sönder. Krama ur oljan ur fyllningen och fördela den och getosten (jag delade den i stora bitar) över. Vik ihop ena långsidan mot mitten och sedan nästa. Dela  i tre delar och vänd upp på på tre bakplåtsklädda plåtar. Nyp ihop kanterna och låt dem jäsa ytterligare en timme under fuktig duk.

Pensla bröden med oljan från fyllningen och klipp tre-fyra håll på snedden på var sin sida av en tänkt mittlinje. Dra försiktigt i degen så att de bildas stora hål. Grädda i ca 20-25 minuter.

Det där var inte lätt att förklara utan bilder. Hoppas ni förstod.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar