26 juli 2013

Älggräs

Det här inlägget började jag med för ett bra tag sedan, då växten blommade som bäst. Nu har de flesta blommat över, denna sommar då all blomning är tidig.

Älggräs (Filipendula Ulmaria) kallar jag den, men det korrekta namnet är älgört. Den heter även mjödört eller mjödspirea i folkmun. Den blommar efter dikesrenar tillsammans med mjölkörten. De gräddvita blomklasarna sprider en honungsliknande doft varma dagar.

På latin hette växten till en början Aspirea Ulmaria efter att man hittat i salicylsyreföreningar i den. Någon av er kanske min Aspirintabletterna? Nu vet ni varifrån de fick namnet.

Vill man använda den medicinskt ska man plocka blommorna då de ser ut som på översta bilden. Ett avkok är bra vid ledsmärtor och har en inflammationshämmande effekt. Torkade blad är en bra bas i ett örtte som är bra vid feber.

Man kan även göra saft av blommorna. Vill du prova så använda samma recept som till fläderblomssaft. Lite koncentrerad droppar i ett mousserande torrt vin är en bra inledning på en middag. Speciellt sådana här sommardagar som idag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar