11 juli 2013

Kantarell- och baconpaj


Den senaste veckan har jag haft en konstig känsla i magen. Vemod. Den känslan som brukar infinna sig mot slutet av sommaren. Det tog ett tag innan jag kom på vad det var. Överallt allt blommar det, facebook fylls med bilder på hinkar fulla av hjortron, mjölkörten och älggräset vajar i vinden och de första kantarellerna är plockade. Flera veckor tidigare än vanligt. Med det infinner sig också sensommarkänslan. Jag har haft svårt att förtränga den även om jag tittar efter i almanackan konstaterar att det bara är 11 juli och att vi bara hunnit en bit in på sommaren. Lite högtryck kanske skulle hjälpa?

Kantareller har jag plockat och några av dem hamnade i en paj tillsammans med lite knaperstekt bacon. Jag tycker bäst om pajer som har mycket fyllning och inte så mycket äggstanning.

Kantarell- och baconpaj
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
150 g smör
1-2 msk kallt vatten

Ca 5 dl kantareller
1 pkt bacon
Färska örter av timjan, rosmarin och persilja
2-3 stjälkar salladslök
100 + 100 g lagrad ost
1 dl crème fraîche
1 ägg
1,5 dl mjölk
Salt och peppar

Blanda salt, grahamsmjöl och vetemjöl och tillsätt smöret i små bitar. Nyp ihop till en deg, tillsätt vattnet efter hand. Tryck ut den i en pajform. Ställ formen i kylen i ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 200°. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.

Klipp baconskivorna i bitar och knaperstek dem. Lyft bort dem från stekpannan och häll bort det mesta av fettet. Stek kantarellerna gyllenbruna. Finklipp örterna och bland ner dem tillsammans med baconbitarna och crème fraîche. Fördela detta över pajskalet och lägg på skuren salladslök.

Riv osten. Vispa ägget med mjölken och blanda ner 100 g riven ost och lite salt. Häll blandningen i pajskalet och grädda i ca 20 minuter. Lägg på resten av osten och grädda i ytterligare 15 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar