31 juli 2013

Surdegsfranska

Här kommer ett recept på ett lättbakat rostbröd med vetesurdeg. Istället för vanligt vitt mjöl använde jag det stenmalda lantvetet från Ångsta kvarn som jag köpte under min semestertripp till Jämtland. Mjölet ger brödet en genuin doft. Provar du så förstår du vad jag menar.

Surdegsfranska
2 bröd
180°

1 dl mjölk
4 dl vatten
200 g vetesurdeg
1/4 pkt jäst
25 g rumsvarmt smör
800 g lantvetemjöl
1 msk socker
1 msk salt
(Linfrön, oskalade sesamfrön, flingsalt, chiliflagor)

Blanda mjölk, vatten, jäst och surdeg tills jästen smält. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en smidig deg, det tar ca 8-10 minuter med maskin. Täck degen och låt jäsa i ett par timmar.

Smörj två avlånga formar med olja och mjöla dom. Tippa upp degen, dela den i två bitar och rundriv bröden (hur man rundriver hittar du Bagarbertans blogg). Låt vila på bakbordet i 10 minuter.

Tryck ut ämnena med knogarna så de blir lika långa som formarna. Vik ihop långsidorna mot mitten och lägg i formen med skarven nedåt. Jäs ytterligare i ca 1,5 timme.

Pensla med mjölk och strö över valfri "topping". Jag strödde lin- och sesamfrön på det ena brödet och flingsalt och chiliflagor på det andra. Grädda i ca 25 minuter.2 kommentarer: