17 juli 2013

Vårt dagliga bröd

Sommaren husmorstripp är avklarad för denna gång. Bagarbertan och jag har i många år pratat om att åka till Jämtland. Bertan vet hur hon ska trigga igång mig. En bild på en mjölpåse räckte. Huvudmålet för resan blev Ångsta kvarn denna gång.

Ångsta kvarn drivs av Tina och Jonas. De tog över kvarnen 2009 och mal kravcertifierat mjöl av olika slag; lantvete, rågmjöl, kross, korngrötsmjöl mm. Stenmalet givetvis.

Lokala odlare levererar och endast i nödfall får de hämta säd från södra Sverige. Mjölet säljs till olika bageri och bagare och efter mycket tjat från ICA Maxis sida (i Östersund) även där. Produktionen har ökat stadigt år från år.Från utsidan ser den gamla kvarnen förfallen ut men som besökare blir du genast betagen när du tagit dig upp på plan två. De vackra behållarna, mjöldammet, lukten och så påsarna i olika storlekar. I alla hörn möts du av historien. I nutiden. Levande. Precis det jag älskar.

Naturligtvis fyllde vi delar av bilens bagageutrymme med mjöl och jag ser framemot nästa brödbak.
Mer om Ångsta kvarn kan du läsa på: www.ångstakvarn.se
Tack Tina och Jonas för att ni tog er tid för att visa oss er kvarn!

Förutom de egna säckarna, fick vi med en leverans till Kerstin på Hara Gård. Hon både säljer och bakar med mjölet från Ångsta. Här provsmakade vi hennes bröd och fick veta lite mer om hennes verksamhet.

Resan gick nu vidare med färja till Norderön i Storsjön. Siktet var inställt på lunch på Tivars gårdsmejeri. På ön odlas även en del av den råg som Tina och Jonas använder. Hur rågen låter kan ni höra på kvarnens Facebooksida.Sista besöket i Jämtland blev på Jämttinas vackra gård med kafé och butik. Här står havtornet i centrum och bärets vackra färg går igen i många av blommorna i vaserna, krukorna och i rabatterna. Tina själv berättar att det här är sista sommaren hon kommer att ha öppet och att hon fortsättningsvis bara kommer att förädla bären och sälja de på marknader och i andra butiker. 


För er som vill besöka Jämtland kommer här fler tips.

Raftsjöhöjdens gårdsmejeri. Här skär Gunilla upp en bit ost till oss.

Rönngården i Lit. Här köpte vi en hjortron- och morotsmarmelad med rom till våra ostar.

Vi sov över på Sörbygårdens Bed & Breakfast. Ett bra och prisvärt boende med vacker utsikt.

På sista bilden mitt resesällskap, Bagarbertan. Som alltid lika trevlig att resa med!
Och tack storasyster! Brunchen hos dig i köket i Hammerdal blev en bra start på vår tripp.


3 kommentarer:

  1. Så vackert och inspirerande med Jämtland och en del av allt som finns här! Välkommen åter!

    SvaraRadera
  2. Raftsjöhöjden! Hos Gert alltså? Jag upptäckte Jämtland under en vecka på Korsika för 13 år sedan. Det har jag Gert att tacka för. Hoppas att han var hemma. Kul kille.

    SvaraRadera
  3. Anki, Gunilla driver stället ensam numera.

    SvaraRadera