18 augusti 2013

Cecilias inlagda gurkor


Igår gick årets första Bondens egen marknad av stapeln. Jag hade stämt träff med min svärdotter Karins mamma Cecilia som lovat visa mig hur hon lägger in sina gurkor. Jag provade hennes recept ifjol men tyckte inte jag fick till dem lika bra som hon.

Regnet öste ner när vi gick runt bland stånden. Ett par kilo västeråsgurkor inhandlades hos MaCo Grönt. Dillkronor och svartvinbärsblad plockade jag med från trädgårdslandet och övriga ingredienser hade Cecilia införskaffat.

Knepet med att få gurkorna lika goda som Cecilias, förstod jag efter ett tag, är att inte skära dem i allt för tunna skivor och att hälla på lagen när den svalnat. På så vis behåller de sin krispighet. Om en vecka vet jag om jag lyckats.Cecilias inlagda gurkor

Till lagen:
6 dl vatten
6 dl 12 procentig ättika
2 dl salt
6-7 dl socker

2 kg gurkor
2 msk svarta senapsfrön
2 msk gula senapsfrön
4 msk färsk pepparrot i små tärningar
1 gul lök, skala och skuren i klyftor
Ca 10 dillkronor
Ca 10-15 svart vinbärsblad

Börja med att koka lagen. Koka upp och rör tills salt och socker smält. Låt svalna.

Skölj gurkorna väl och torka dem. Skär dem i skivor, ca 1/2 cm tjocka.

Varva i ren väl rengjord glasburk, gurkskivor och övriga ingredienser. Fyll på med lagen. Den ska täcka alla ingredienser. För en träslev efter kanten och tryck in mot gurkorna så att eventuella bubblor kommer upp. Skruva på locket och ställ svalt.

Gurkorna håller minst ett år och är färdiga att äta efter en vecka.

Tack Cecilia för receptet och för samvaron!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar