28 augusti 2013

Ljung

Ett av sensommarens tecken är den ljung som färgar skogen violett. Den tillhör familjen Ericaceae och är den enda i släktet Calluna. Den latinska beteckningen är Calluna vulgaris.

Ljungen trivs i torra skogspartier och granskar man den närmare ser man att den är en liten buske. Rötterna är starka och användes förr som material till rotflätning. Blommorna drar åt sig bin och den brunaktiga ljunghonungen är eftertraktad av finsmakare då den är aromatisk och extra smakrik.

Inom folkmedicinen har man använt de blommande grenarna precis då de slagit ut mot olika njuråkommor och blåskatarr. Den innehåller bl a garvämnen och arbutin och ett avkok av den färska växten har en antiseptisk och en urindrivande verkan.

Ibland plockar jag in en bukett och ställer på bordet trots min mors varningar att inte gäcka döden. Den vackra kransen på bilden nedanför fick jag av Ulla Persson som har sommarstuga här ute på halvön. Ulla gör de mest fantastiska hantverk i olika material. Läs mer om hennes alster på: Lintågan.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar