26 augusti 2013

Mjövika


Inför andjaktspremiären brukar Båtbyggar´n och jag ta oss en tur till sjöarna runt Bölesholmarna. Den här gången tog vi båten och styrde in mot Mjövika. Mjövika är viken mellan öarna Rönn och Bleken. Det är grunt och man måste ro den sista biten.Det vilar något fridfullt över platsen och vi satt på en klippa och drack vårt kaffe och tittade på Lilljaffa som även hon tycktes uppskatta turen. Hon skuttade omkring som en galning, stannade emellanåt upp och spanade för att i nästa sekund slänga sig i plurret. Hon vet vilken årstid som är på gång. Den bästa om man frågar henne.


På östra sidan av viken ligger en av mina favoritskogar. Den är inte lik andra skogar i byn. Granarnas grenar tyngs av olika typer av lavar och solen siktas innan den fläckvis träffar mossan. Det är lättgånget och här och var bjuder träden till skydd under de lägsta grenarna.

Det var inte mycket fåglar runt Hästvika och Bågvika som namnen till trots är sjöar. Namnen vittnar om att de en gång innan landhöjningen var havsvikar. I Hästvika bjöd tranorna på istället på skådespel. Visst har det varit ovanligt mycket tranor på halvön i sommar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar