13 augusti 2013

Rölleka

Röllekan (Achillea millefolium L) har som många andra växter flera namn. Har ni någon gång hört talas om "Per i backen" så är det röllekan som åsyftas. Den kallas även soldatört och sårläka. Det sistnämnda kommer troligen från att den redan tidigt användes vid sårläkning. Kineserna beskrev dess egenskaper redan för 4000 år sedan.

Det latinska namnet syftar dels tills växtens finflikiga blad, millefolium betyder tusen blad, och dels till Akilles, den grekiska guden som var osårbar utom på ett ställe vid hälen (därav uttrycket "Akilleshäl"). Den växer över hela landet. Man hittar den vid vägrenar, gräsmattor och på annan kulturmark.

Inom folkmedicinen lade man den i sprit och detta "millefoliumbrännvin" användes sedan mot en rad olika åkommor. Den innehåller bl a de eteriska oljorna azulen och eucalyptol och bitterämnen.

Om du vill använda den själv ska du använda blomman. Plocka och torka dem när de blommar som bäst. Gör sedan ett avkok när du ska använda dem. Drick det för att stimulera aptit, dämpa hosta eller om du har kramp i mag-tarmkanalen. Utvärtes kan du använda avkoket till att badda sår.

Röllekan finns även i en rosa variant.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar